Kauneus ja Terveys

Onko avioliitto hyväksi terveydelle?

Onko avioliitto hyväksi terveydelle?
Yhdysvaltalaisen Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan avioliitto ei välttämättä paranna terveyttä enää niin paljon kuin on aiemmin ajateltu.
Julkaistu: 25.6.2015

Avioliitossa olevien on kautta aikojen raportoitu olevan terveempiä kuin sellaisten, jotka eivät koskaan ole olleet naimisissa. Yleisesti on ajateltu, että avioliitto tarjoaa sosiaalisia, psykologisia ja taloudellisia voimavaroja, jotka parantavat kokonaisterveyttä.

Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että ajat ovat muuttumassa ennen kaikkea miesten osalta.

Viimeisen 30-vuoden aikana itsearvioitu terveys naimattomilla miehillä ja naisilla on parantunut. Erityisesti naimattomilla miehillä terveys on tasaisesti noussut ja on tällä hetkellä lähes samalla tasolla naimisissa olevien miesten kanssa.

Tutkijoiden mukaan yksi syy trendiin saattaa olla se, että yhteiskunta tarjoaa naimattomille miehille suurempaa tukea ja helpompaa pääsyä sosiaalisiin tilanteisiin, jota aiemmin pääasiassa tarjottiin avioituneille.

Ero vaikuttaa naisen terveyteen 

Dramaattisin muutos on tapahtunut leskien kohdalla. Vuonna 1972 lesket arvioivat terveydentilansa todennäköisesti yhtä hyväksi kuin naimisissa olevat, mutta vuonna 2003 he tekivät niin 7 % epätodennäköisemmin.

Myöskään avioeronneilla ja eronneilla luvut eivät näytä kovin ruusuisilta, sillä heidän itsearvioimansa terveydentila on huonontunut vuosien myötä verrattaessa naimisissa oleviin. Avio- tai avoliiton päättyminen näyttäisi vaikuttavan enemmän naisten terveyteen.

Tutkimus toteutettiin analysoimalla kansallisen terveyskyselyn tietoja vuosilta 1972- 2003. Se käsitti noin 1,1 miljoonaa ihmistä, jotka olivat joko naimisissa, leskiä, eronneita tai naimattomia ja iältään 25- 80-vuotiaita.

Aiheesta uutisoi News Medical Net ”Marriage may no longer be the healthier option”

Kommentoi »