Kauneus & Terveys

Olympia-nyrkkeilijä Mira Potkonen: En voi herkutella

Rion olympia-nyrkkeilijä Mira Potkonen parhaat palautumisvinkit ovat tässä! Tosin Mira itse treenaa myös väsyneenä.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Mira Potkonen kertoo omin sanoin, mitä harjoittelu ja palautuminen vaativat:

"TURPIIN TULEE kehässä, jos kehoni ei ole riittävän palautunut. Silloin jalat eivät toimi. Siellä pitää liikkua nopeasti sivulle, taakse ja eteen. Erityisesti pohkeet ovat kovilla, koska astun päkiöillä. Myös reisissä tuntuu. 

TREENAAN KAHDESTI PÄIVÄSSÄ arkisin. Aamun fysiikkaharjoituksissa juoksen, loikin, teen lihaskuntoliikkeitä ja nostan sykettä intervallityyppisesti. Iltapäivällä harjoittelen valmentajani kanssa ja hion lyöntitekniikkaa. 

Väsyneenä treeni ei kulje, sillä lajini vaatii nopeutta, räjähtävyyttä ja terävyyttä. 

PALAUTUSJUOMAN juon jokaisen treenin jälkeen. Saan siitä tarvitsemani hiilihydraatit ja proteiinit. Juoma vie myös pahimman nälän, jolloin ruokailen maltillisesti.

Jos unohdan palautusjuoman, nälkä on jäätävä. Minun tekee mieli tyhjentää jääkaappi, jotta keho saa tarvitsemansa ravinnon. Se ei sovi, sillä nyrkkeilen 60-kiloisten luokassa eikä painoni saa nousta kilpailukaudella kahta kiloa enempää. Herkuttelen harvoin ja suosin kasviksia ja täysjyväviljatuotteita.

 Vaikka lepään harjoitusten välissä ja käytän päivittäin putkirullaa ja hierontapalloja, keho on silti joskus väsynyt. Jalat painavat tonnin ja kädet ovat jumissa. Silti treenaan. Annan itselleni anteeksi sen, jos harjoitus ei joskus suju. Ajattelen, että huomenna on uusi päivä.

POLVESTANI KATKESI eturistiside, ja minut leikattiin ennen olympiavuotta. Elämäni pyöri polveni ympärillä kaksi kuukautta. Kuntoutin sitä päivittäin tuntikausia. Jalka lihakseni eivät ole koskaan olleet näin hyvässä kunnossa.

Aloin myös käyttää kylmäkompressiolaitetta, johon laitetaan jäitä ja vettä. Laite ohjaa jääveden verenpainemittarin kaltaiseen mansettiin, joka puristaa raajaa. Hoidan sillä nykyään myös tervettä jalkaa. Puolen tunnin hoito palauttaa lihakset hyvin. NYRKKEILY ei ole pelkkää lyömistä. Läsnäolo ja vastustajan tarkkailu vaativat paljon mieleltä. Jos ottelu jää ajatuksiin, puhuminen auttaa.

Henkiseen palautumiseen auttaa se, että kävelen luonnossa ja tarkkailen sen ihmeitä. Jos olen kisoissa ulkomailla, piipahdan lähikaupassa ostamassa purkkaa ja pähkinöitä. Nyrkkeilijä tekee paljon mielikuvaharjoituksia.

Treeneissä kuvittelen vastustajan eteeni. Ottelua ennen käyn mielessäni läpi sitä, mitä kehässä tapahtuu. Se ei rasita kehoa, mutta pään pitää olla skarppina”, Mira Potkonen sanoo. 

Lue myös:

Julkaistu: 27.7.2016
Kommentoi »