Terve.fi

Oletko raskaana? Vältä selällään nukkumista

Oletko raskaana? Vältä selällään nukkumista
Julkaistu: 15.10.2012

Tutkimuksessa tarkasteltiin 295 naisen raskautta kahdeksasta sairaalasta ympäri Australiaa. Viisi vuotta kestäneessä tutkimuksessa havaittiin, että selällään nukkuvilla naisilla on kuusi kertaa suurempi todennäköisyys saada kuolleena syntynyt lapsi kuin niillä, jotka eivät nukkuneet selällään.

Aiemmissa tutkimuksissa on jo viitattu siihen, että selällään makoilu pitkiä aikoja kerrallaan voi rajoittaa veren virtaamista vauvalle.

Tutkijat uskovat, että oikealla kyljellä tai selällään nukkuminen vähentää verenkiertoa suurissa laskimoissa jaloista sydämeen, mikä vaikuttaa myös kohtuun virtaavan veren määrään.

Tutkijat kuitenkin painottavat, ettei raskaana olevien naisten kannata hätääntyä, vaikka he joskus nukkuisivatkin selällään. Asiantuntijoiden mukaan kolme neljästä raskaana olevasta naisesta nukkuu useimmiten vasemmalla kyljellään. Määrä on suurempi kuin niillä naisilla, jotka eivät ole raskaana.

– Tämä viittaisi siihen, että raskaana olevat naiset vaistomaisesti valitsevat turvallisen nukkumisasennon, tutkijat arvelevat.

3 kommenttia