Ohutsuoli on 3-6 metriä pitkä
Ihmisen ohutsuoli jaetaan anatomisesti kolmeen osaan: pohjukkaissuoleen eli duodenumiin, tyhjäsuoleen eli jejunumiin ja sykkyräsuoleen eli ileumiin. Ohutsuolen huomattavasta, lähes 7 metrin pituudesta johtuen, se on pakkautunut erittäin tiiviiseen “pakettiin” vatsaonteloon.
Julkaistu 26.5.2008
Ohutsuolessa ruokasulaan sekoittuu lisää nesteitä, entsyymejä sekä bikarbonaattia, joka neutralisoi mahalaukun tuottaman suolahapon, koska sitä ei enää tässä vaiheessa tarvita ruuan pilkkomiseen. Ruuan juoman ja varsinkin ohutsuolen oman limakalvon erityksen johdosta ohutsuolen alkuosaan tulee 8-9 litraa nestettä päivittäin. Valtaosa eli jopa 90 % kaikista ravinto-, hiven- ja kivennäisaineista nesteiden lisäksi imeytyvät verenkiertoon ohutsuolen alkuosasta (ensimmäisen metrin matkalta). Solujen ja etenkin hermosolujen toimintaan oleellisesti tarvittava B12-vitamiini imeytyy poikkeuksellisesti vasta ohutsuolen loppuosasta.
Ohutsuolen limakalvo on haitarimaisesti poimuttunutta. Sen lisäksi jokainen poimu on peittynyt sormimaisella limakalvonukalla (villukset), jota vielä verhoaa mikroskooppisen pieni nukka (mikrovillukset). Villusten välisten kuopakkeiden pohjalla syntyy koko ajan uutta pintasolukkoa ja ohutsuolen limakalvo “uudistuu” 3-4 päivässä. Moninkertaiseen poimuttumisen ansiosta koko ohutsuolen imeytymispinta-ala on noin 70 neliömetriä.
Ohut- ja paksusuolen liittymiskohdassa on sulkijalihas, joka estää bakteeripitoisen paksusuolen sisällön pääsyn takaisin ohutsuoleen.