Kauneus

Ohjeet irtoripsien käyttöön

Irtoripset kuuluvat nyt joka tytön juhlalookiin.

Teksti Riku Campo
Kuvat Anna Huovinen
23.11.2009

Kun haluat enemmän tehoa katseeseen eikä maskara enää riitä, on aika ottaa peliin mukaan tekoripset. Lisäripsillä loihdit silmiisi uuden katseen, joka muuttaa meikin luonnetta nopeasti ja tehokkaasti. Meikkitaiteilija Riku Campon neuvoilla opit, miten tekoripset laitetaan, millaisia ripsiä kannattaa hankkia ja mihin tilanteisiin kukin ripsityyppi sopii.

1. Irralliset ripset 

Irralliset ripset jaetaan kahteen ryhmään: yksittäisiin ripsiin ja ripsiryppäisiin, joissa on viuhkamaisena ryppäänä 4–5 nylonripseä. Ne kiinnitetään tekoripsille tarkoitetulla erikoisliimalla, jota on saatavana värittömänä ja mustana. Väritön liima on märkänä valkoista. Se toimii hyvin yksittäisten ripsien kanssa, sillä musta liima jättää tummat pilkut ripsien tyveen. Itse käytän Duroyn liimaa.

Kiinnitys: Harjaa ripsiisi 1–2 kerrosta mustaa maskaraa. Näin näet, mihin väleihin kaivataan lisätuuheutta. Dippaa kukin ripsi liimaan – aivan pieni pisara riittää. Aseta lisäke paikoilleen niin lähelle tyvikohtaa kuin mahdollista, jotta lopputulos näyttää luonnolliselta. Jos ripset eivät ole tyvessä, ne näyttävät leijuvan ilmassa. Voit käyttää apunasi tasapäisiä pinsettejä, joilla saat kätevästi napattua ripsiryppään kotelosta ja asetettua sen paikoilleen. Itse käytän sormiani. Jos haluat todella luonnollisen lopputuloksen, käytä yksittäisiä pienikokoisia ripsiä.

Kun käytät väritöntä liimaa, et tarvitse rajausta. Mustaa liimaa käyttäessäsi se on kuitenkin tarpeen, jotta tumma liimatuppo peittyy. Tee rajaus aina ennen tekoripsen laittamista joko kynällä tai nestemäisellä rajausvärillä.

Voit laittaa tekoripsiin vielä yhden kerroksen maskaraa, mikäli haluat katseesta vielä dramaattisemman. Jos ripsesi ovat suorat, muista taivuttaa ne ennen lisäkkeen laittoa. Käytä aina vedenkestävää maskaraa, sillä sen vaha pitää ripset kauemmin kaartuvina.

Irrotus: Yksittäiset ripset ovat kertakäyttöisiä, ne pysyvät silmissä vain päivän.

Lue myös: Näin saat pitkät ja tuuheat ripset

2. Kokoripset 

Kokoripsiä on kymmeniä eri pituuksia, tuuheuksia ja kokoja. Valitse omien ripsiesi pituiset, mikäli haluat tuu-heutta, ja pidemmät, kun haluat katseeseen dramatiikkaa. Tuuheat ripset luovat 60-luvun Brigitte Bardot -lookin, johon sopii hyvin nestemäinen rajaus. Ulkonurkkaan päin pidentyvät ripset tekevät katseesta kissamaisen.

Kiinnitys: Kokoripsiin on hyvä tehdä rajaus, jotta saat peitettyä tekoripsen nauhan. Tee rajaus aina ennen ripsien asettamista. Lopuksi voit vielä töpötellä nestemäistä rajausta nauhan päälle.

Mittaa ripset kokeilemalla niitä luomiin ennen liimaamista. Jos ne ovat liian pitkät eivätkä asetu kauniisti ja luontevasti silmiin, leikkaa kynsisaksilla nauhasta pois 2–5 millimetriä.

Taivuta ripset, mikäli ne ovat piikkisuorat. Lisää vedenkestävä musta maskara.

Kun laitat liimaa tekoripsien nauhaan, käytä apuna luomivärisiveltimen toista päätä. Lisää liimaa kohtuullisesti, sillä muuten lopputulos näyttää liimaiselta. Puhalla liimaa, kunnes se on puolikuiva, ja kiinnitä ripsinauha nopeasti luomeen, omien ripsiesi päälle, ripsien tyveen. Aseta ripsinauha keskelle ripsien tyveä ja aloita liimaaminen keskikohdasta ulkonurkkaa kohti. Painele ripseä kiinni sormellasi. Lopuksi kiinnitä nauhan toinen pää keskeltä sisänurkkaan päin.

Pidä ripsiliima aina mukanasi, jos ja kun ripsi luiskahtaa irti.

Jos haluat tehostaa katsetta, voit lisätä maskaraa vielä omien ripsien ja tekoripsen päälle. Tämä toimenpide myös yhdistää ja nitoo ne yhteen.

Irrotus: Tekoripset poistetaan vetämällä ne irti sisänurkasta ulkonurkkaan päin. Voit käyttää ripsiä uudelleen, kunhan huollat ne hyvin: poistat niistä liiman heti käytön jälkeen ja huuhtelet maskaran ja puuterin pois lämpimällä vedellä. Hygieniasyistä ammattilaiset käyttävät ripsiä vain kerran.

3. Alaripset 

Alaripsien teho on ainutlaatuisen hauska ja vangitseva, ja ne antavat iltameikkiin heti lisäsysäyksen. Liimaa ripset kuten yläripsetkin, aivan ripsien tyveen. Tämä on 60–70-luvun alun tyyliä modernilla tavalla. Twiggy-look elää jälleen! 

Räpsyteltiin sitä ennenkin

  • Tekoripsien käyttö alkoi Englannin yläluokan piireissä 1860-luvulla.
  • 1930-luvun Hollywood-tähdet käyttivät tekoripsiä Max Factorin opastuksella: Jean Harlow, Greta Garbo ja Marlene Dietrich näyttivät uuden silmämeikin mallia fanikuvissa.
  • 50-luvun ripset olivat kissamaisen viettelevät kaar-tuessaan loivasti pidemmiksi ulkonurkista.
  • 60-luku oli tekoripsien kulta-aikaa: mitä tuuheammat ja pidemmät ripset sinulla oli, sitä muodikkaampi ilme! Sophia Loren, Brigitte Bardot, Veruschka ja Peggy Moffit olivat ripsiaatelia. Vuosikymmenen lopulla muodissa olivat hämähäkkiripset, ylipitkät ala- ja yläripset. Revlon ja Helena Rubinstein olivat tekoripsien myyvimmät tuotemerkit.
  • Madonna teki minkinkarvaripsistä tunnetut, vaikka niitä oli käytetty jo vuosikausia Hollywood-elokuvien meikkiefekteinä. Madonnan henkilökohtainen meikkaaja Gina Brooks teetätti käsityönä Madonnalle Shu Uemuran timanttinauhalla koristellut minkinkarvaripset Tokiossa. Hinnasta ei ole tietoa!
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi