Sairaudet

Ohjeet hiusten ja hiuspohjan talvihoitoon

Mistä tietää että talvi on tullut? No ainakin siitä, että hiukset lentävät sähköisinä ja päänahka kutiaa ja hilseilee.

Teksti Suomen hiusyrittäjät Ry
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Hiusten negatiivista sähkövarausta sekä ihon kuivumista lisäävät  kuiva ilma sekä pakkanen. Kuiva ilma hidastaa sähkövarauksen purkautumista, minkä seurauksena hiukset hylkivät toisiaan ja lähtevät lentoon.

Mikä avuksi sähköisiin hiuksiin? 

Sähköisten hiusten taltuttamiseen tulisi käyttää hoitoaineita, jotka sisältävät kationisia tensidejä. Näitä positiivisesti varautuneita yksiköitä sisältävät hoitoaineet taltuttavat hiusten negatiivisen varauksen, jolloin sähkövaraus neutralisoituu ja hius muuttuu taas helpommin käsiteltäväksi.

Hoitoaineella on siis äärimmäisen tärkeä merkitys paitsi hiusten kunnon kannalta, myös niiden käsiteltävyyden helpottamisessa. Useat hiuksiin jätettävät hoitoaineet ovatkin nopea ja helppo tapa saada lentävät kutrit kuriin.

Sähköisyyttä poistava hiusharja on myös tärkeä apu leijaileville hiuksille, sillä väärin valittu harja voi jopa lisätä sähköisyyttä. Muun muassa luonnonharjasharja neutralisoi hiusten varausta ja näin ollen helpottaa hiusten käsittelemistä.

Myös muotoilutuotteiden valinnassa on syytä kiinnittää huomiota vuodenaikaan ja hiusten kuntoon. Valikoimissa on tänä päivänä tarjolla erilaisia muotoilutuotteita, jotka suojaavat hiusta talven aiheuttamilta rasituksilta myös ulkoilmassa.

Kuiva ja kutiseva päänahka 

Talven tullen iho tuntuu usein kireältä ja kuivalta sekä hilseilee. Usein unohdetaan että hiki- ja talirauhasineen päänahka on aivan samanlaista ihoa kuin muuallakin kehossa. Päänahka kuitenkin jää usein vähemmälle huomiolle ja tuloksena on arka ja kutiseva hiuspohja.

Kuivaa hiuspohjaa on turha pestä vahvoilla shampoilla, jotka usein vain pahentavat tilannetta. Talvisen ilmaston aiheuttamaan kuivumiseen on syytä käyttää hoitavia ja hellävaraisia tuotteita, ja shampoita valittessa tulisikin muistaa oikean pH-arvon merkitys. Lähellä hiuksen ja ihon omaa pH-arvoa, eli noin 4,5–5,5, oleva pH ei horjuta ihon omaa kosteustasapainoa, eikä tee hallaa jo ennestään kuivalle hiuspohjalle.

Jokaisen päänahka oireilee eri tavalla, jolloin shampoot ja hoitoaineet tulisi valita tilanteen mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on valita shampoo hiuspohjan ja hoitoaine hiusten kunnon mukaan. Tarjolla on kuitenkin myös paljon erilaisia hiuspohjaa hoitavia hoitoaineita sekä tehohoitoja ja hiusvesiä, jotka tehokosteuttavat päänahkaa ja helpottavat näin ollen ihon kireyttä sekä kutinaa.

Konsultoi kampaajaasi 

Hiusalan ammattilainen osaa auttaa sinua oikeiden tuotteiden valinnassa, jolloin pääset nauttimaan terveistä ja helppohoitoisista hiuksista sekä hyvin voivasta hiuspohjasta myös talviaikaan.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi