Kauneus & Terveys

Nuku kunnolla, saatat pelastaa henkesi

Nuku kunnolla, saatat pelastaa henkesi

Jos elämäsi on niin kiireistä, ettet ehdi nukkua kunnon yöunia, vaarannat terveytesi. Uuden brittitutkimuksen mukaan niillä ihmisillä, jotka nukkuvat alle kahdeksan tuntia, on suurempi riski sairastua sydäntauteihin kuin koko yön nukkuvilla.
Teksti Anna-Tuulia Hautala
Kuvat Thinkstock
Mainos

Kaiken lisäksi univaje kohottaa naisten sydänsairausriskiä enemmän kuin miesten. Erityisen suuri riski on niillä, jotka nukkuvat alle viisi tuntia.

Tutkimuksessa huomattiin, että sydänsairauksista kielivien tulehdusmarkkerien tasot vaihtelivat naisten unien aikana. Miehillä vastaavaa ei esiintynyt.

Tutkijat totesivat tulehduksia laukaisevan molekyyli interleukiini-6:n määrän lisääntyvän vähän nukkuvilla naisilla. Sydänongelmiin yhdistettyä molekyyliä, c-reaktiivista proteiinia, esiintyy niin ikään naisilla, jotka nukkuvat alle viisi tuntia.

Unen kesto heijastuu sydänterveyteen 

Tutkijana toiminut lääkäri Michelle Miller on huomannut, että unen kesto merkitsee paljon sydänterveydelle.

- Seitsemän tai kahdeksan tunnin yöunet näyttävät olevan ihanteellisimpia terveydelle. Miller epäilee, että tutkimuksessa ilmennyt naisten ja miesten välinen ero voi johtua sukupuolten erilaisista hormonitasoista.

Tohtori Janet Mullington Harvardin lääketieteellisestä koulusta epäilee hieman tutkimuksen todellista merkitystä. Hänen mukaansa tulehdusmarkkeiden muutokset saattoivat olla seurausta pelkästään väsymyksen torjumisesta. Myös epätavalliset tilanteet, kuten vuorovaikutus osallistujien ja tutkijoiden välillä, saattavat vaikuttaa tulehdusmarkkereiden määrään.

Sydänhoitaja June Davison tiivistää tutkimustulokset yhteen lauseeseen:

- Meidän pitäisi nukkua tarpeeksi – se on hyväksi sekä sydämelle että koko terveydelle.

Lontoon ja Warwickin yliopistojen yhteinen tutkimus perustui tietoihin yli 4 600 britistä, jotka olivat 35-55-vuotiaita. Tutkituista 73 prosenttia oli miehiä.

Tutkimuksesta uutisoi BBC.

Julkaistu: 25.6.2015