Hyvinvointi

Nuku hyvin - valitse sopiva tyyny

Sopivan tyynyn valinta on tärkeää. Mikään ei aloita päivää niin hyvin kuin kunnolla nukuttu yö.

Teksti Antti Voutilainen
30.6.2008 Terve.fi

Ihmiset viettävät paljon aikaa sängyssä ja oikeanlaisen tyynyn valinta onkin tärkeää. Moni panostaa kunnollisen sängyn ja patjan hankintaan, mutta tulisi myös ymmärtää, että sopivan tyynyn valintaan pitäisi käyttää yhtä paljon harkintaa.

Ortopedian kirurgi Andrew Hecht sanoo, että jos jatkuvasti herää päänsärkyyn, niskakipuun, hartiaseudun ja käsien tunnottomuuteen, voi syy olla tyynyssä.

Vanha tyyny voi myös olla kasvualusta kaikennäköisille yöllisille ryömijöille. Vuonna 2006 julkaistussa artikkelissa “Allergy” asiantuntijat huomasivat, että vain puolitoista vuotta vanhassa tyynyssä voi kasvaa jopa 47 erilaista sientä. Jos sairastaa esimerkiksi astmaa, vanha tyyny saattaa pahentaa oireita.

Asiantuntijat sanovatkin, että tyyny pitäisi vaihtaa vuoden tai puolentoista välein. Viimeistään tyyny pitäisi heittää kaatopaikalle kahden vuoden käytön jälkeen.

Vinkkejä uuden tyynyn valintaan:

Nukkumistyyli vaikuttaa eniten

Paras tapa aloittaa oikeanlaisen tyynyn hankinta, on selvittää oma nukkumisasentonsa. Tavoite on löytää tyyny, joka pitää pään niin sanotussa neutraalissa ojennuksessa. Näin ollen tyynyn paksuus täytyy valita oman nukkumisasentonsa mukaan: selällään nukkuvalle ohuempi tyyny ja kyljellään nukkuvalle paksumpi tyyny. Mahallaan nukkuvan tulisi valita erittäin ohut tyyny. Toisaalta jos patja on kovin pehmeä, ei tyynyä välttämättä tarvita ollenkaan.

Koko ratkaisee, hinta ei

Suurin ja kallein ei välttämättä ole paras juuri itselle. Hinta ei myöskään tee tyynystä hyvää tai sopivaa. Suuri tyyny voi laittaa kehon epäluonnolliseen asentoon, aiheuttaen kireyttä, jolloin kunnollisen asennon löytäminen voi olla hankalaa. Ratkaisevaa on, miltä tyyny itsestä tuntuu, oli hinta mikä tahansa.

Untuva-, synteettinen vai vaahtomuovityyny?

Jos valinta kohdistuu vaahtomuoviin, tarkkaile tyynyn tiheyttä. Tiheämpi on tukevampi ja se vajoaa vähemmän painon alla.

Monet asiantuntijat puolestaan suosittelevat höyhentyynyä. Höyhentyyny muokkautuu tarpeen mukaan oikeisiin kohtiin. Höyhentyyny on tarpeeksi jämäkkä, mutta samalla pehmeä. Yllättävää on, että erään tutkimuksen mukaan höyhentyyny voi olla sopiva jopa astmaatikolle, sillä ne sisältävät itseasiassa synteettisiä tyynyjä vähemmän pölypunkkeja. Jos höyhentyyny tuntuu liian kalliilta, voi kokeilla synteettisiä tyynyjä.

Synteettiset tyynyt usein matkivat höyhentyynyjen periaatteita, mutta eivät ole yhtä kestäviä, jolloin uuden tyynyn saattaa joutua hankkimaan useammin.

Lähde: WebMd – Snuggle Up With the Perfect Pillow

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi