Terveys

Nopea syöminen aiheuttaa vatsavaivoja

29.5.2008 Terve.fi

Seuraavina tulevat turvotus, löysä vatsa, ripuli ja närästys. Sekä miehet että naiset kärsivät eniten ilmavaivoista, mutta naisilla on useampia erilaisia vatsavaivoja kuin miehillä. Arkkilan mukaan vatsavaivoja ei saa väheksyä. On huolestuttavaa, että varsinkaan miehet eivät käy oireiden vuoksi lääkärissä, vaan pitävät vaivoja ikään kuin normaaleina.

Useiden tutkimusten mukaan vatsavaivoja voidaan lievittää maitohappobakteereilla. Maitohappobakteerit lyhentävät ravinnon läpikulkuaikaa elimistössä etenkin naisilla ja iäkkäillä. Tämä kävi ilmi Danonen teettämästä tutkimuksesta, jossa tutkittiin Acti Regularis maitohappobakteerin vaikutusta. Elintarvikkeiden probiootit ovat tavallisesti joko bifidus tai laktobasillus-sukuisia maitohappobakteereja. Probiootit eivät jää pysyvästi asumaan paksusuoleen, vaan niitä on saatava säännöllisesti. Elävät maitohappobakteerit tulevat elävinä ulos paksusuolesta.

Suolisto on monimutkainen ympäristö

Suolisto on monimutkainen ympäristö, jossa tapahtuu moninaisia toimintoja. Ohutsuolen entsyymit pilkkovat ruoan sisältämät ravintoaineet imeytymiskelpoiseen muotoon. Paksusuoli absorboi ravintomassasta suuria määriä vettä ja elektrolyyttejä sekä mahdollistaa sulamattoman ruokamassan ja myrkyllisten aineiden poistumisen suolistosta.

Paksusuoli näyttää myös säätelevän suoliston hyvinvointia monimutkaisen bakteerisen mikroflooran avulla. Ihmisen suolistofloora on hyvin yksilöllinen ja pysyy ajan kuluessa hämmästyttävän vakaana. Se kuitenkin kehittyy läpi yksilön elämän terveydentilan ja ympäristötekijöiden vaikutuksesta.

Aikuisen ruoansulatuskanavan mikrobifloora koostuu 400 – 500 erilaisesta bakteerilajista. Hallitsevimpana kasvustona esiintyvät anaerobiset bakteerit: Bacteroides, Bifidobacterium, Eubacterium ja Peptostreptoccocus.

Ravinto kulkee elimistön läpi alle 72 tunnissa

Ravinnon läpikululla tarkoitetaan prosessia, jossa ruoka kulkee ruoansulatuselimistön läpi. Terveellä aikuisella ravinnon keskimääräinen läpikulkuaika suusta peräaukkoon on alle 72 tuntia. Suurin osa ajasta kuluu paksusuolessa. Läpikulkuaika vaihtelee merkittävästi yksilöiden välillä samanlaisesta ruokavaliosta riippumatta. Se vaihtelee myös yksilön kohdalla. Se näyttää olevan naisilla miehiä pidempi ja pidentyvän iän myötä.

Ravinnon läpikulkuun vaikuttaa ruokavalion laadun ja ympäristömuuttujien lisäksi myös suolistofloora. Ravinnon hidas läpikulku aiheuttaa päivittäin epämukavuuden tunnetta suurelle väestönosalle eikä sen fyysisiä ja fysiologisia vaikutuksia elämänlaatuun tulisi aliarvioida. Turvotus, painon tunne sekä vaikea ja kivulias ulostaminen ovat kaikki kiusallisia oireita kroonisiksi muuttuessaan.

Yli 72 kokonaisläpikulkuaikaa pidetään epänormaalina ja se diagnosoidaan tavallisesti ummetukseksi, johon liittyy myös kova uloste. Säännöllisen läpikulkuajan ylläpitäminen on terveyden ja yleisen hyvinvoinnin kannalta oleellista.

Terveen ruuansulatuksen teemapäivä torstaina

Tänään vietetään maailmanlaajuisesti Terveen ruuansulatuksen päivää. Teemana on tänä vuonna ravitsemuksen ja ruokavalion merkitys ruuansulatuksen terveelle toiminnalle. Danonen kyselyn tulosten mukaan kolme neljäsosaa vatsavaivoista kärsivistä suomalaisista on yrittänyt hoitaa niitä itse.

Naiset ovat miehiä aktiivisempia avun etsijöitä. Ruokailutottumusten muuttamisen ja säännöllisen syömisen uskotaan olevan tärkein apukeino. Myös liikunnan ja terveysvaikutteisten elintarvikkeiden voimaan uskotaan. Yhdeksän kymmenestä on pystynyt lievittämään vatsavaivojaan omatoimisesti.

Tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista uskoo terveysvaikutteisten elintarvikkeiden vaikuttavan vatsan toimintaan erittäin tai melko paljon. Kolme neljästä suomalaisesta on kokeillut niitä, ja säännöllisiä käyttäjiä on reilu kolmannes väestöstä. (Finfood)

Lähde:

Finfood Uutispalvelu 29.05.2008

Ummetus

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt