Terve.fi

Nopea pulssi vaaran merkki sydänsairaille

Nopea pulssi vaaran merkki sydänsairaille
Julkaistu: 11.9.2008

Brittien tuloksia ei välttämättä voi yleistää muihin kuin sepelvaltimotautia sekä sydämen vasemman kammion vajaatoimintaa sairastaviin, mutta nopea lepopulssi on liitetty myös pelkkää vakaata sepelvaltimotautia sairastavien oireiluun. Se voi myös lisätä terveiden riskiä sairastua sydäntauteihin.

Tutkimukseen osallistui 2 700 potilasta, joiden sydämen leposyke oli yli 70 lyöntiä minuutissa ja yhtä monta hitaampisykkeistä verrokkia. Kaikki osallistujat sairastivat sepelvaltimotautia ja sydämen vasemman kammion vajaatoimintaa. Osallistujia seurattiin keskimäärin puolentoista vuoden ajan.

Nopeasykkeiset joutuivat sairaalaan sydämen vajaatoiminnan tai sydäninfarktin takia noin puolitoista kertaa todennäköisemmin ja valtimon uudelleen ahtautumisen takia yli kolmanneksen todennäköisemmin kuin potilaat, joiden leposyke oli alle 70 lyöntiä minuutissa. Lisäksi nopeasykkeisistä kuoli noin kolmannes useampi.

Riskit olivat pääsääntöisesti sitä suuremmat mitä nopeampi lepopulssi oli. Nopea leposyke voi lisätä sydänoireita monellakin tapaa. Nopea syke liittyy mm. sydänlihaksen suurempaan hapentarpeeseen.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Lancet 2008

Copyright Kustannus Oy Duodecim 2008

Lue lisää:

Lääkärikirja: Sepelvaltimotauti

Lääkärikirja: Sydäninfarkti

Kommentoi »