Nettilasien osto vaatii silmää

Nettilasien osto vaatii silmää
Silmälasien ostaminen nettikaupasta voi olla helppoa ja edullista, mutta moni asia saattaa myös mennä vikaan.
Julkaistu 30.4.2010

Internet ei ole oikea ostopaikka erityisen vaativille laseille. Esimerkiksi moniteholasien tilaamista kannattaa harkita tarkkaan. Myös voimakkaasta hajataitosta kärsivän tai kovin vahvat linssit tarvitsevan on syytä pohtia nettitilaamisen kannattavuutta.

Metropolia Ammattikorkeakoulun optometrian koulutusohjelman opettaja ­Kajsa Sten opastaa käyttämään optikon ammattitaitoa, vaikka ostaja päätyisikin tilaamaan silmälasinsa lopulta netistä.

– Vaatii aikamoista silmää, että osaa valita itsenäisesti itsellensä edes oikeanlaiset kehykset. Lisäksi on haasteellista tietää, toimivatko tietyn vahvuiset linssit itsenäisesti valituissa kehyksissä.

Lasien ostaminen nettikaupasta voi mennä hyvin tai huonosti, samoin voi tosin käydä optikkoliikeostoksillakin, joskin virhemahdollisuuksia on silloin vähemmän. Helsingin yliopiston soveltavan silmälääketieteen professorilla Timo Tervolla on asiasta omakohtaista kokemusta.

– Kaksiteholaseihini määriteltiin virheellinen rajankorkeus optikkoliikkeessä. Oli hyvä, että nämä lasit oli hankittu liikkeestä, koska näin minulla oli fyysinen paikka, jonne mennä valittamaan.

Mikä ihmeen silmälasiresepti? 

– Silmälasiresepti on resepti, se ei ole voimassa vain tietyssä optikkoliikkeessä. Lasien hakeminen ulkomailta on suurin piirtein sama asia kuin nettiostaminen. On jokaisen oma päätös, mistä lasinsa hankkii, Tervo toteaa.

Nettiostamisen huono puoli silmälääketieteen professorin näkökulmasta on se, että silmälääkärillä käynti saattaa jäädä silloin tekemättä. Tämä korostuu keski-iästä alkaen, sillä 40. ikävuoden jälkeen silmälääkärillä olisi hyvä käydä noin viiden vuoden välein, vaikkei mitään oireita tai näkövaikeuksia olisikaan. Keski-iän jälkeen yleistyvä silmänpainetauti ei esimerkiksi aiheuta minkäänlaisia oireita alkuvaiheessaan.

Nettilaseja ostellessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota rajankorkeuteen ja niin kutsuttuun PD-arvoon. Rajankorkeus kertoo millä kohdalla linssiä silmä on korkeussuunnassa. PD-arvo puolestaan ilmoittaa, kuinka kaukana mustuaiset sijaitsevat toisistaan. PD-arvo tarvitaan kaikkia silmälaseja varten.

Professori Tervon mielestä yksiteholasien nettitilaaminen, ilman hajataittoa tai vahvaa likinäköisyyttä, on varsin turvallista.

– Silmälääkärin näkökulmasta väärä PD-arvo tai väärin määritelty rajankor­keus ei ole vaarallinen. Näköään ja silmiään­ ei siis voi pilata, vaikka nämä arvot olisi määritelty väärin laseissa. Laseja ei tietenkään ole tällöin mukava käyttää, eikä niillä välttämättä näe kunnolla. Varsinaisia terveyshaittoja tästä ei kuitenkaan seuraa, joskin päänsäryt ovat mahdollisia.

Suomen Optikkoliikkeiden liiton toimitusjohtaja Ilkka Liukkonen muistuttaa, että PD-arvokin voi olla epäsymmetrinen.

– Ei riitä, että tietää sen olevan 64 millimetriä, jos se oikealla puolella on 31 ja vasemmalla 33. Keskiöväli pitää ehdottomasti mitata per silmä, Liukkonen sanoo.

Moniteholinssien hankinta vaikeampaa 

Moniteholinsseihin tarvittava rajankorkeuden arvioiminen itsenäisesti on Liukkosen mielestä ”täydellinen arpajainen”. Edes optikko ei onnistu tekemään arviota itselleen.

Liukkonen painottaa, että nettilaseissa yksilöllinen anatominen muotoilu jää tekemättä.

– Harvalla on kasvot, joiden muoto ja symmetria vastaavat kehystehtaan prototyypin päätä. Yksilöllinen muotoilu on tärkeä asia, joka vaikuttaa käyttömukavuuteen mutta myös näkemiseen.

Liukkosen mukaan jokainen optikkoliike on velvollinen huoltamaan vain kyseisestä liikkeestä ostettuja laseja.

Optometrian opettaja Kajsa Sten ei suosittele nettiostamista kuin ”helpoilla” vahvuuksilla.

– Moniteholasien ostamista en edes harkitsisi. Yksiteholaseissakin yli miinus kolmen vahvuudet alkavat olla siinä ja siinä, koska sen jälkeen myös ylä- ja alasuunnan merkitys hiomisen onnistumisessa alkaa kasvaa. Pienemmillä vahvuuksilla materiaalin laadullakaan ei ole niin suurta merkitystä.

Optikko avuksi 

Sten neuvoo käyttämään optikon ammattitaitoa myös nettilaseja tilattaessa. Parasta olisi, jos voisi mennä käymään optikon luona tilaamiensa testikehysten kanssa. Tällöin saa apua sopivimman kehyksen valinnassa ja silmälasimäärityksen kohdalleen reseptiinsä. Asiakkaan pitää kuitenkin varautua maksamaan näöntarkastuksesta ja muista mahdollisesti tarvittavista palveluista, koska hän ei ole ostamassa laseja liikkeestä.

– Sano suoraan, että olet tilaamassa lasit netistä. Tällöin optikko voi kirjoittaa reseptin sillä silmällä, että lasit valmistetaan suoraan hänen arvionsa pohjalta vastaamaan sinun näkötarpeitasi. Esimerkiksi PD-arvoa ei muutoin aina kirjoiteta reseptiin, Sten neuvoo.

Nettikaupasta ostetut tuotteet saa yleensä palauttaa, jos niihin ei ole tyytyväinen. Kuluttajalla on oikeus palauttaa etämyyntinä ostamansa tuote 14 vuorokauden kuluessa tuotteen vastaanottamisesta. Kahden viikon palautusoikeus ei kuitenkaan koske silmälasien linssejä, koska ne ovat asiakkaalle räätälöityjä­ mittatilaus­tuotteita. Palautusoikeus koskee kuitenkin sankoja. Nettikaupat voivat luvata palautusoikeuden myös linsseille, mutta tämä kannattaa tarkistaa kauppakohtaisesti ennen tilaamista.

Kansainvälisessä kaupassa on hyvä selvittää ennen tilaamista, onko tuotteella palautusoikeutta ja kuka maksaa palautuskustannukset. Suomalaisen kuluttajansuojalain mukaan nettikaupasta ostetun tuotteen palauttamiskustannukset maksaa myyjä.

Lukulasit: huoltoasemalta vai optikolta? 

Silmälääkäri vastaa:

– Ostopaikalla ei ole erityisen väliä, jos henkilölle sopivat vakiomitoitetut lasit. Huoltoasemalasit eivät sovellu silloin, jos esimerkiksi silmissä on eri vahvuudet tai on hajataittoa, sanoo professori Timo Tervo.

Voiko silmilleen aiheuttaa hallaa, jos ostaa liian voimakkaat tai liian heikot lukulasit?

– Seurauksena on korkeintaan päänsärkyä tai migreeni. Olennaisempaa on muistaa, että lukulasi-ikäisen tulisi käydä silmälääkärillä säännöllisin väliajoin.

Optikko vastaa:

– Vain optikkoliikkeestä saa yksilöllisesti valmistetut ja sovitetut lasit, jolloin ne sopivat kaikkiin näönkorjaustarpeisiin, toteaa toimitusjohtaja Ilkka Liukkonen.

Mitä optikolta saa enemmän?

– Vasta näöntutkimuksen perusteella tiedetään, minkälaiset lasit kukin tarvitsee. Optikko on paras asiantuntija valitsemaan kehykset ja sopivat linssit. Miksi tyytyä vähään, jos voi saada enemmän?

Kommentoi »