Terve.fi

Nenäsumute-influenssarokote sai luvan Suomessa

Nenäsumute-influenssarokote sai luvan Suomessa
Julkaistu 19.9.2012

Astra Zeneca on lääkealan tutkimustyöhön ja lääkevalmistukseen erikoistunut yritys.

Suomen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean internet-sivuilla, uusien myyntilupien kohdassa kerrotaan, että Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea (CHMP) on antanut myönteisen päätöksen Fluenz-nenäsumuterokotteelle, joka on tarkoitettu ehkäisemään influenssaa 2-18-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Myyntiluvan hakija tälle valmisteelle oli MedImmune LLC. Fimean mukaan lääkkeeltä edellytetään myyntiluvan myöntämisen yhteydessä myös lääketurvasuunnitelmaa.

Fimean uusien myyntilupien tiedoissa todetaan, että tämä rokote stimuloi immuunivasteen (kiertävien vasta-aineiden) muodostumisen kolmelle influenssavirukselle, jotka ovat kullekin kausi-influenssarokotteelle virallisesti hyväksytyt kannat. Lisäksi kerrotaan, että lääkkeen käytön tulee perustua myös virallisiin suosituksiin kullakin influenssakaudella.

Tietoa Suomen virallisesta rokotusohjelmasta löytyy tietoa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta.

Fimean uusien myyntilupien kohdassa kerrotaan lisäksi, että kyseisen rokotteen on todettu tehokkaasti estävän influenssaa 2-18-vuotiailla.Fimean sivuilla ja myös Astra Zenecan tiedotteessa kerrotaan, että lääkkeen yleisimpinä haittoina ovat nenän tukkoisuus ja vuotaminen, heikentynyt ruokahalu, päänsärky ja huonovointisuus. Fimean sivujen mukaan myyntiluvan myöntämisen yhteydessä lääkkeeltä edellytetään myös lääketurvasuunnitelmaa. Myyntiluvan hakija tälle valmisteelle oli Fimean mukaan MedImmune LLC.

Astra Zenecan tiedotteessa lasten infektiosairauksien erikoislääkäri, dosentti Terho Heikkinen Turun yliopistosta toteaa, että kyseinen nenän kautta annettava rokote on hyväksytty USA:ssa vuodesta 2003 lähtien ja että kyseinen rokote on jo hyvin dokumentoitu tuote.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että Fluenz on tarkasti tutkittu rokote ja että Yhdysvalloissa se on ollut käytössä kausi-influenssaa vastaan FluMist-nimisenä vuodesta 2003. Tiedote kertoo myös, että tutkimukset ovat osoittaneet kyseisen sumuterokotteen vähentävän lasten influenssaa 30-50 prosenttia tehokkaammin kuin perinteiset influenssarokotteet.

Tietoa influenssasta saa muun muassa täältä.

Kommentoi »