Nenä tukossa koko ajan? Katso tästä seitsemän konstia, joilla nenän saa auki

Nenä tukossa koko ajan? Katso tästä seitsemän konstia, joilla nenän saa auki
Voihan nenä – joka olet tukossa! Apua saat siitä, että lisäät kosteutusta, siivoat makkarin ja lähdet lenkille
Julkaistu 3.3.2022

Onko nenäsi siro ja kapea vai mallia pottu? Muoto, koko ja rakenne vaikuttavat siihen, miten hyvin nenäsi toimii – tai ei toimi. Kapean tai vinon nenän ahtaat ontelot ja kanavat tukkeutuvat herkemmin siinä missä isossa pottunenässä tuuletus toimii paremmin, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Hero Mehiläisestä.

Nenä on kehon vakiovarusteena tuleva suodatin, joka puhdistaa, lämmittää ja kostuttaa sisään hengitettyä ilmaa. Niinpä ympäristö vaikuttaa sen toimintaan.

Kun yksi nenä karvastelee kylmää ulkoilmaa ja kuivaa sisäilmaa, toinen nikottelee saasteista ja huonosta ilmanlaadusta, kolmas siitepölykaudesta. Erot ovat yksilöllisiä. Allerginen ei välttämättä aina ole kuivanenäinen.

Lämmin kesäkeli ja kostea meri-ilma taas saavat yleensä nenän kuin nenän hyrräämään ja röörit auki. Paremman puutteessa voi kokeilla saunomista tai lämmintä suihkua.

Vaihdevuosien hormonaaliset muutokset kuivattavat limakalvoja – myös nenässä. Tämä aiheuttaa nurinkurisen reaktion: Kuiva nenä alkaa tuottaa enemmän limaa eli kostuttaa itse itseään, mutta samalla se voi mennä tukkoon. Eli aivan kuten vuotavat silmät voivat olla merkki kuivasilmäisyydestä, myös vuotava nenä voi kieliä limakalvojen kuivuudesta.

Tukkoisuus on usein nuhaa epämääräisempää. Jos tuhahtelet ilmaa ulospäin saadaksesi nenän auki tai sormi hakeutuu kaivelemaan nokkaa tämän tästä, on kosteutuksen aika.

1. Lähde lenkille

Kävitkö kävelyllä ja nenä aukesi? Moni tuntee, että lenkkeily auttaa tukkoisuuteen. Tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta ainakin adrenaliini ja ulkoilma supistavat limakalvoja.

2. Ota avuksi vesi, suola ja öljy

Nenäkannu on paras tapa kosteuttaa nenää. Sitä voi käyttää vaikka päivittäin. Täytä kannu lämpimällä vedellä ja ruokasuolalla ja kaada suolavesi kannun nokan kautta toisesta sieraimesta sisään. Kun kallistat päätä, vesi valuu toisesta sieraimesta ulos. Toista toiselle puolelle. Suola­vesi huuhtoo epäpuhtaudet pois ja kosteuttaa limakalvoja. Kannun voi ottaa osaksi aamu- tai iltatoimia.

Apteekissa myydään tukkoiselle nenälle öljypohjaisia sumutteita, mutta niillä on kova litra­hinta verrattuna öljyihin, joita löytyy keittiökaapeista. Sipaise rypsi- tai oliiviöljyä sormenpäällä sieraimeen, josta värekarvat kuljettavat kosteuden peremmälle. Myös A-vitamiinia sisältävät nenäsuihkeet hoitavat limakalvoja.

Jos töissä tai kotona on rapisevan kuiva ilma, kokeile ilmankostutinta. Toiset tuntevat hyötyvänsä aromadiffuuserista, mutta tuoksuherkkien ei kannata lisätä siihen tuoksuöljyä.

Talvella limakalvojen kuivumista voi ennaltaehkäistä myös nenän yli ulottuvalla huivilla.

3. Lopeta tupakointi

Tumppaa viimeistään nyt. Tupakan savu ärsyttää ja kuivattaa limakalvoja. Nenä tuottaa vastatoimena limaa. Myös lehmänmaito voi lisätä tukkoisuutta. Jos kärsit siitä kovasti, vältä maitoa.

4. Hoida polyyppi

Jos tukkoisuus on häiritsevää eikä kosteutus auta, mene lääkäriin. Hyvälaatuiset limakalvopullistumat eli polyypit voivat tukkia sieraimet. Kortisonisumute auttaa vaivaan parhaiten. Suihketta voi joutua käyttämään ennaltaehkäisevästi läpi elämän.

5. Itku turvottaa

Hei, Niiskuneiti! Itkiessä nenä tukkeutuu paitsi kyyneleistä myös voimakkaan tunnetilan aiheuttamasta limakalvojen turvotuksesta. Nenäliina on paras apu.

6. Turvaa pölyttömät yöt

Aamutukkoisuus on yleinen riesa, joka tyypillisesti johtuu painovoimasta. Makuulla ollessa limakalvo on turpeimmillaan ja tuuletus toimii huonosti. Limaa kertyy enemmän. Nenä aukeaa, kun nousee ylös ja niistää.

Kaikkien nenä tykkää puhtaasta ja pölyttömästä nukkumisympäristöstä. Jos samassa taloudessa asuu nelijalkaisia perheenjäseniä, makuuhuoneen siivoaminen voi olla paikallaan parikin kertaa viikossa.

Se, miten hengität, ei juuri vaikuta tukkoisuuteen, mutta jos nenäsi on öisin tukossa, suu saattaa kuivua. Se voi aiheuttaa kuorsausta, hampaiden reikiintymistä ja pahan­hajuista hengitystä. Muista käyttää nenäkannua tai sipaise öljyä illalla.

7. Mene suihkuun ja lääkäriin

Tavallinen syy jatkuvaan tukkoisuuteen on ympärivuotinen allerginen nuha. Sen muita oireita ovat kirkas lima, nenän kutina ja aivastelu.

Sitä hoidetaan välttämällä allergeeneille altistusta ja parantamalla sisäilmaa. Saatat tarvita avuksi antihistamiinia ja kortisoni- ja kromoglikaattisumutteita. Jos siitepölyallergiasi on paha, kannattaa käydä suihkussa pahimpana allergia-aikana aina kotiin tullessa.

Nenäsuihkeet on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön, kuten flunssassa. Jatkuva käyttö voi tukkia nenän entistä pahemmin.

Asiantuntija: Mehiläisen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Hero

4 kommenttia