Terve.fi

Nelikymppisetkin mammografiaan – myös Suomessa?

Nelikymppisetkin mammografiaan – myös Suomessa?
Tutkimuksen perusteella suositellaankin vuosittaista mammografiaa eli rintojen röntgentutkimusta kaikille 40-49-vuotiaille naisille, ei vain heille, joiden lähisuvussa on ollut rintasyöpää.
Julkaistu 30.11.2011

Suomessa vain yli viisikymppisille

Nelikymppisten seulonnat ovat kiisteltyjä. Osa asiantuntijoista kannattaa, osa ei.

Suomessa kunnat eivät järjestä ilmaista rintasyöpäseulontoja vielä nelikymppisille. Sen sijaan kuntien pitää kutsua 50-69-vuotiaat mammografiaan kahden vuoden välein. Aiemmin ilmaiseen seulontaan on kutsuttu vain 50-59-vuotiaat naiset.

Alle 50-vuotiaita tai yli 70-vuotiaita seulotaan vain erityisluvalla, esimerkiksi jos seulonta liittyy tutkimushankkeeseen. Rintasyövän riskiryhmään kuuluville suositellaan säännöllistä seurantaa, johon liittyy lääkärikäynnin lisäksi usein magneettikuvaus, mammografia ja/tai ultraäänitutkimus. Näin kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n nettisivuilla

Suomen syöpäyhdistys on yrittänyt ajaa seulontojen laajentamista 60-69-vuotiaisiin naisiin. Lisäksi viranomaisten toivotaan ottavan kantaa siihen, voidaanko aikaisemmin aloitetut alle viisikymppisten seulonnat vielä toteuttaa.

Aggressiivistakin syöpää

Everydayhealth.comissa uutisoitu tutkimus kertoo, että aggressiiviseen rintasyöpään on melkoinen riski jo nelikymppisillä.

Vuosikymmenen aikana tutkituista 40-49-vuotiaista naisista 373:lla todettiin rintasyöpä mammografian jälkeen. Lähes 40 prosentilla oli sukurasitetta ja heistä noin 63 prosentilla oli invasiivinen, ärhäkästi leviävä rintasyöpä.

Ärhäkkä muoto oli kuitenkin myös 63 prosentilla niistä potilaista, joiden lähisuvussa ei rintasyöpää ollut.

Kommentoi »