Näytätkö ikäistäsi vanhemmalta? Syy ei välttämättä ole terveydessäsi

Näytätkö ikäistäsi vanhemmalta? Syy ei välttämättä ole terveydessäsi
Näyttäminen ikäistään vanhemmalta saattaa aiheuttaa huolta, mutta syynä ei tuoreen tutkimuksen mukaan ole välttämättä huono terveydentila, uutisoi aolhealth.com.
Julkaistu 25.6.2015

Kanadalaistutkimuksessa huomattiin, että ihmiset, jotka näyttävät alle 10 vuotta ikäistään vanhemmilta eivät välttämättä kärsi mistään sitä aiheuttavasta tilasta. Ne, jotka puolestaan näyttävät yli 10 vuotta ikäistään vanhemmilta eivät todennäköisesti ole fyysisesti tai psyykkisesti niin terveitä.

- Se, että joku näyttää ikäistään vanhemmalta ei ole tarpeeksi hyvä peruste sille, että terveydessä olisi jotain vikaa, ellei kyseessä ole yli 10 vuoden ero todellisuuteen, totesi tutkimusta vetänyt sisätautien erikoislääkäri Stephen Hwang Toronton yliopistosta.

Sysäys tutkimukselle lähti faktasta, että monet amerikkalaiset ja kanadalaiset lääketieteen opiskelijat opetetaan arvioimaan henkilön terveyttä sen mukaan, kuinka vanhalta tämä näyttää verrattuna todelliseen ikäänsä.

- Kaikille lääkäreille opetetaan tämä asia, vaikka kyseessä onkin melko yksilöllinen vaiva, Hwang totesi.

Hänen mukaansa tutkimukseen lähdettiin jo siitä syystä, että lääkäreiden keskuudessa ei ole oltu yksimielisiä kyseisen käytännön järkevyydestä. Hwang tiimeineen tutki 126 iältään 30 – 70-vuotaista potilasta, jotka kävivät lääkärin vastaanotolla. He pyysivät potilaita täyttämään lomakkeen koskien sekä fyysistä että psyykkistä terveydentilaansa. Tämän jälkeen potilaista otettiin valokuvat, joiden avulla 58 lääkäriä arvioi potilaiden iän.

Selkeästi vanhemmalta näyttävät huonossa terveydentilassa 

Journal of General Internal Medicine- lehdessä julkaistujen tulosten mukaan 99 prosenttia niistä, jotka näyttivät yli 10 vuotta ikäistään vanhemmilta, olivat erittäin huonossa terveydentilassa joko fyysisesti tai psyykkisesti. Sen sijaan viisi vuotta ikäistään vanhemman näköisten terveydentilaa ei voitu arvioida ulkonäön perusteella. Hwangin mukaan tulokset kumoavat käytännön, jota monet lääkärit tyypillisesti käyttävät arvioidessaan potilaan kokonaisterveyttä.

- Harva ihminen on tietoinen siitä, että lääkärin kertoessa potilaastaan toiselle lääkärille selvityksessä on usein mukana maininta siitä, näyttääkö potilas ikäistään vanhemmalta, hän selitti.

Hwang kollegoineen oli yllättynyt siitä, että henkilön pitää näyttää yli kymmenen vuotta ikäistään vanhemmalta ennen kuin se on melko luotettava merkki huonosta terveydestä. Hänen mukaan oli myös kiinnostavaa huomata, että monella ikäiseltään näyttävällä oli huono terveys. Hwangin mukaan lääkäreiden ei siis tulisi olettaa, että ikäiseltään näyttävien terveys olisi kunnossa.

- Kyseessä on opittu tapa, mutta kukaan ei aiemmin ole pysähtynyt miettimään pitäisikö tätä käytäntöä jatkaa, Hwang summasi.

Kommentoi »