Terve.fi

Nämä lisäävät rintasyövän uusiutumisriskiä

Nämä lisäävät rintasyövän uusiutumisriskiä
] selvinneet sairastuvat uuteen rintasyöpään paljon todennäköisemmin kuin muut naiset, mutta uusiutumisriskiä suurentavia elintapoja ei juuri tunneta. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tällaisia ovat ainakin [elink=http://www.poliklinikka.
Julkaistu: 9.9.2009

Suurin vaara koituu tupakoinnista ja toiseksi suurin säännöllisestä, vähintään seitsemän alkoholiannoksen viikoittaisesta nauttimisesta. Ylipaino lisäsi riskiä, kun painoindeksi ylitti 30, mikä esimerkiksi 170-senttisellä tarkoittaa yli 90 kilon painoa.

Ylipaino ja alkoholi suurentavat kehon estrogeenipitoisuuksia. Estrogeeni puolestaan kiihdyttää rintasyövän kasvua. Tupakoinnin vaikutus selittynee sen tunnetuilla syöpää aiheuttavilla ominaisuuksilla.

Tutkimukseen osallistui 365 naista, joiden rintasyöpä oli uusiutunut. Heitä verrattiin 726 samanikäiseen naiseen, jotka olivat sairastuneet vain kerran.

Rintasyöpään sairastuu noin joka kymmenes suomalaisnainen, mikä tekee siitä yleisimmän naisten syövän. Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Oncology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää

1 kommentti