
Näitä ruokia syömällä pidät ihosi kauniina
Yleensä kaunista ihoa käsittelevät jutut painottuvat ulkoisesti käytettäviin rasvoihin ja voiteisiin, mutta ihostaan voi huolehtia myös syömällä oikein. Lue nämä Women’s Health Magazinen listaamat vinkit ruoista, joita syömällä ihosi näyttää kauniimmalta kuin koskaan!
1. Mantelit
Tiesitkö, että mantelit ovat siemeniä, eivät pähkinöitä. Niissä on runsaasti E-vitamiinia, joka torjuu tehokkaasti auringonvalon vaikutuksia. Tutkimuksessa vapaaehtoiset, jotka söivät päivittäin E-vitamiinia 14 milligramman (noin 20 mantelin) edestä, kärsivät vähemmän auringonpolttamista kuin muut.E-vitamiini toimii antioksidanttina, joka auttaa suojaamaan ihoa UV-valolta ja muilta ympäristöllisiltä tekijöiltä, jotka saavat aikaan soluja vahingoittavia vapaita radikaaleja.
2. Porkkanat
Porkkana on varsinainen ihmeruoka – se tekee hyvää sekä näölle että iholle. Kiitoksen saa porkkanan sisältämä A-vitamiini, joka ehkäisee solujen ylituotantoa ihon uloimmissa kerroksissa, missä kuolleet solut ja tali yhdistyvät ja tukkivat ihohuokosia. A-vitamiini ehkäisee myös syöpäsolujen kehittymistä.
3. Tumma suklaa
Tumman suklaan sisältämät flavanoleiksi kutsutut antioksidantit vähentävät ihon rosoisuutta ja suojaavat auringon haittavaikutuksilta. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että naisilla, jotka joivat flavanoleilla vahvistettua kaakaota, oli parempi ihon koostumus ja vahvempi auringon vastustuskyky kuin niillä, jotka joivat tavallista kaakaota.
4. Pellavansiemenet
Nämä pikkuruiset siemenet sisältävät omega-3-rasvahappoja, jotka hävittävät läiskiä ja silottavat kasvojen uurteita. Omega-3-rasvojen uskotaan keskeyttävän kehon reaktion ärsytyksiin ja houkuttelevan vettä ihosoluihin, jolloin ihosta tulee täyteläisempi ja rypyt vähenevät. Pellavansiemeniä voi sirotella vaikka kaurapuuroon tai vihannesten sekaan.
5. Vihreä tee
Vihreän teen on todettu auttavan useisiin vaivoihin. Sen sisältämien antioksidanttien uskotaan esimerkiksi ehkäisevän tulehduksia ja ihosyöpää. Lisäksi ne saattavat torjua auringon aiheuttamat haitat neutraloimalla muutokset, jotka tapahtuvat auringolle altistuneessa ihossa. Vihreä tee pitää kuitenkin juoda kuumana, sillä sen viiletessä antioksidanttien teho heikkenee.
6. Safloriöljy
Safloriöljyn sisältämät omega-3-rasvahapot voivat toimia äärimmäisenä kosteuttajana ihmisille, jotka kärsivät kivuliaan kuivasta, hilseilevästä ja kutiavasta ihosta. Omega-3-rasvat pitävät solujen seinät notkeina, joten vesi läpäisee ihon paremmin. Tutkijat ovat myös havainneet tämän öljyn auttavan vakavista ihosairauksista, kuten ekseemasta, kärsiviä potilaita.
Tähtää annokseen, josta saat 5–10 prosenttia päivittäisistä kaloreistasi.
7. Pinaatti
Tutkimuksen mukaan vihreälehtisiä kasviksia eniten syövillä oli noin puolet vähemmän ihokasvaimia 11 vuoden aikana kuin niillä, jotka söivät niitä vähiten. Näiden kasvisten sisältämän folaatin uskotaan auttavan DNA:n korjaamisessa ja ylläpitämisessä, sillä ne vahvistavat solujen kykyä uudistua. Tämä vähentää syöpäsolujenkasvua, asiantuntjat sanovat.
8. Bataatti
Bataatissa on runsaasti C-vitamiinia, joka silottaa ryppyjä. C-vitamiini on tärkeää kollageenin tuotannolle, ja mitä enemmän kollageenia ihossa on, sitä vähemmän rypistyneeltä se näyttää.
9. Tomaatit
Keitettynä tomaatit voivat auttaa pelastamaan ihot, sillä niiden punaisen värin aiheuttama lykopeeniksi kutsuttu fytokemikaali auttaa tuhoamaan ihoa ikäännyttäviä vapaita radikaaleja. Kehosi saa tomaateista suurimman hyödyn irti, kun ne on kuumennettu. Vain puolessa kupillisessa keitettyjä tomaatteja tai pastakastiketta on 16 milligramma lykopeenia.
10. Purkitettu tonnikala
Tämä ruoka sisältää pienen salaisuuden: seleenin, joka auttaa säilyttämään elastiinia. Elastiini on proteiini, joka pitää ihon pehmeänä ja kimmoisana. Seleenin uskotaan myös suojaavan auringon haittavaikutuksilta.