Terve.fi

Naisten suusyövät lisääntyneet

Naisten suusyövät lisääntyneet
Julkaistu: 28.6.2006

Vielä tuntemattomasta syystä naisten suun limakalvot kestävät ärsykkeitä miehiä vähemmän. Edelleen suuri osa suusyöpätapauksista havaitaan liian myöhään.

Vuosittain 400 suomalaista sairastuu suusyöpään. Edelleen tyypillinen potilas on paljon tupakoiva ja alkoholia käyttävä iäkäs mies, mutta naisten suusyöpien määrä on jo useita vuosia ollut selvässä kasvussa.

- Sekä alkoholin käyttö että tupakointi on naisilla lisääntynyt. Ja näyttää siltä, että naisten limakalvo ei kestä näitä karsinogeenisiä aineita samoin kuin miehen, sanoo professori Stina Syrjänen Turun Yliopistosta.

Miksi naisten limakalvo sitten on herkempi?

- Siihen ei osata yksiselitteistä syytä sanoa, Syrjänen jatkaa

- Mitä varhaisemmassa vaiheessa suusyöpä havaitaan, sitä parempi on paranemisennuste. Alkuvaiheen syövistä yli 90 prosenttia saadaan parannettua. Liian usein syöpä kuitenkin jää huomaamatta ja vaikean suusyövän saaneista paranee pysyvästi vain joka viides. Suusyövän oireita voi etsiä itsekin, mutta ainakin hammaslääkärin pitäisi ne tunnistaa, tietää dosentti Anna-Lisa Söderholm.

- Ensimmäinen on haavauma suussa, toinen patti suussa ja kolmas vaalea läiskä, joka ei hankaamalla lähde pois, kertoo erikoislääkäri Risto Kontio HYKS: in Leukakirurgian yksikköstä.

Suusyöpäleikkaukset ovat yleensä suuria ja potilailta joudutaan poistamaan runsaasti kudosta. Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa kokeillaan parhaillaan uutta vartijaimusolmuketutkimusta, jonka avulla leikkaukset voitaisiin tehdä säästävämmin.

-Näillä vartijaimusolmuksetutkimuksella pyritään siihen, että voitaisiin etäpesäkkeet poistaa eikä tarvis suuria kudospaloja poistaa ihmiseltä ja näin ollen potilas vähemmän invalidisoituisi, Kontio sanoo.

Suusyöpää voidaan myös ennaltaehkäistä. Keinot kuulostavat hyvin tutuilta: tupakoinnin lopettaminen, alkoholinkäytön vähentäminen ja terveellinen ruokavalio.

Kommentoi »