Tutkimus on tiettävästi laajin koskaan ruokavalion ja endometrioosin välisestä yhteydestä tehty ja ensimmäinen prospektiivinen tutkimus, jossa on onnistuttu tunnistamaan sairauteen liittyvä muunneltava riskitekijä.
Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että niinkään rasvan määrällä ei endometrioosiriskin kohdalla ollut vaikutusta, vaan nimenomaan rasvan laadulla: eniten pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja saaneilla naisilla oli 21 prosenttia pienempi todennäköisyys saada endometrioosidiagnoosi verrattuna vähiten omega-3-rasvahappoja saaneisiin, ja eniten transrasvoja saaneilla naisilla oli peräti 48 prosenttia kohonnut endometrioosiriski verrattuna vähiten ”pahoja” rasvoja saaneisiin.
Tutkimuksen tuloksien perusteella voidaankin väittää, että ruokavalion rasvalla on yhteys endometrioosiriskiin.
Tutkimus julkaistiin Human Reproduction –lehdessä alkuvuonna ja se on luettavissa tästä kokonaisuudessaan.
Lähde: Oxford Journals