Kauneus ja Terveys

Näin valitset alusvaatteet eri juhla-asuihin

Näin valitset alusvaatteet eri juhla-asuihin
Kajaanissa Sillä Chic! -alusvaateputiikkia pitävä Heidi Putaansuu vinkkaa, millaiset alusvaatteet sopivat erilaisten juhlamekkojen kanssa.
Julkaistu: 15.12.2015

Täydellisen juhlatyylin salaisuus on pinnan alla, eli juuri sillä on merkitystä, mitä puet mekon alle. Oikeanlaisilla alusvaatteilla voi tarvittaessa sekä häivyttää kehon ei-toivottuja kohtia että korostaa kauniisti vartalon parhaita puolia.

Heidi käyttää vertauskuvana talon rakentamista:

– Ensin rakennetaan talon perusta, vasta sitten mietitään tapetteja ja muuta sisustusta.

Sen jo tiedämme, että olkaimettoman yläosan kanssa puetaan olkaimettomat rintaliivit.

Millaiset rintaliivit muiden juhlavaatteiden kanssa?

Selästä avonainen mekko:

 – Rintaliivien valintaan vaikuttaa tietysti mekon malli ja materiaali. On olemassa rintaliivien lisäosia, niin sanottuja low-back strapeja, joilla saa alennettua liivin ympärystä selkäpuolelta. Tämä edellyttää kuitenkin, että juhlapuvussa on esimerkiksi halterneck-pääntie.

Lisäksi silikooniset kupit liimakiinnityksellä ovat hyvä vaihtoehto, Heidi vinkkaa.

Myös koruliivit ovat oiva ratkaisu, jos kantaja haluaa korostaa rintaliivejään. Nykyäänhän on trendinä, että alusvaatteet ovat osa pukeutumista ja ne saavat näkyä pienine yksityiskohtineen.

Yksiolkaiminen mekko tai kapeat spagettiolkaimet:

– Olkaimettomat liivit myydään olkainten kanssa, joten halutessaan toisen olkaimen voi poistaa. On myös olemassa erikseen juhlaliivejä, mutta varmin kikka on hankkia olkaimettomat rintaliivit.

- Usein moni toteaa, että olkaimettomat rintaliivit valuvat, mutta silloin on kyseessä väärä koko. Kun koko on oikea, on liivi oikeasti tukeva. Myös olkaimeton korsetti tai body on hyvä vaihtoehto, jos halutaan vielä enemmän tukea.

Syvä v-pääntie:

– Yleensä perinteinen rintaliivimalli ei käy syvään uurretun pääntien kanssa. Näin olleen erikoistuotteet ovat parhaita, kuten esimerkiksi juuri v-pääntielle tarkoitetut liivit, jotka tulevat hieman alemmas kuin normaalit rintaliivit, konsultoi Putaansuu.

Jos kyseessä on maltillinen v-pääntie, perinteiset push up -liivit riittävät. Niissä kuppien keskikohta on kapea, joten liivit eivät näy vaatteen alta. Myynnissä on myös vaateteippejä, jotka pitävät puvun paikallaan. Jos taas rintaliivejä ei haluta käyttää laisinkaan, on olemassa nänniteipit.

–  Paras vaihtoehto on ottaa mekko mukaan alusvaateostoksille, mutta jos juhla-asua ei jaksa kuljettaa mukanaan, voi kotona merkitä kynällä kohdan, johon pääntie ulottuu.

Millaisia ohjeita sinulla on pukeutujalle, jonka mekko on vartalonmyötäinen?

– Puvun materiaali, oma mieltymys ja vartalotyyppi vaikuttavat tietenkin todella paljon. Vartalonmuokkaajat, kuten alushameet ja -mekot, bodyt, keskivartalokorsetit ja erilaiset housut ovat hyviä; valikoima on todella laaja.

- On hyvä muistaa, että vartaloa muokkaavien alusvaatteiden käyttö ei tarkoita, että kyseessä olisi ongelmavartalo, vaan tarkoitus on tuoda huolettomuutta juhlapukeutumiseen ja varmistaa, että vaate näyttää kauniilta kantajansa päällä. Yhtä lailla myös hoikat filmitähdet käyttävät vartaloa muokkaavia alusvaatteita.

Silkkimekko on mitä ihanin päällä, mutta sen alta näkyy ikävästi alusvaatteet. Mikä neuvoksi?

– Silkki ei anna vartalolle mitään anteeksi, vaan tarttuu joka mutkaan. Onneksi juhlamekoissa on tavallisesti vuorikangas, joka heikentää tätä efektiä. Joka tapauksessa silkkimekon kanssa on hyvä valita sileät ja saumattomat alushousut.

- Jos kyseessä on vaalea mekko, on ihonväriset alusvaatteet varmin valinta, kun omaa ihonväriä vasten ei tule kontrastia. Näin alusvaatteet eivät näy muiden vaatteiden alta. Myös alusmekko on kätevä.

Mitä sanottavaa sinulla on alusvaatteiden värivalinnoista?

– Alusvaatteissa saa väreillä revitellä. Yleensä alusvaatteissa luotetaan mustan ja valkoisen voimaan, mutta yhtä lailla tumman asun alle voi pukea vaikkapa punaiset alusvaatteet, jos vaarana ei ole, että rintaliivit näkyvät.

- Näin itsellekin tulee erityinen fiilis, kun juhlavaatteiden lisäksi alusvaatteet ovat harkitut.

- Tietenkin perussäännöt on hyvä pitää mielessä: vaalean asun kanssa vaaleat alusvaatteet, tummien kanssa tummat.

Alusvaatteissa keskitytään pääsääntöisesti yläosaan. Mitä juhliin valmistuvan pitäisi huomioida alushousurintamalla?

– Saumattomat alushousut ovat varma valinta. Lahkeellisissa malleissa ei ole sitä ongelmaa, että alushousujen raja näkyisi. Samoin stringit ovat hyvä vaihtoehto. Näin vältytään tuplapakaraefektiltä. Naiset panostavat tavallisesti yläosaan, mutta on hyvä hankkia myös rintaliiveihin sopivat alushousut. Vaikka alusvaatteet eivät muille näykään, on itsellä kivempi olo.

Mikä on tyypillinen tyylivirhe alusvaatteiden osalta, jonka naiset toistavat juhlapukeutumisessa vuodesta toiseen? Miten tämä tulisi korjata?

– Väärä koko on valitettavan yleinen. Usein näkee, että liivin ympärys nousee selästä. Tyyppivirhe on ostaa löysät rintaliivit liian pienillä kupeilla. Näin rinta asettuu väärälle korkeudelle.

- Rinnan korkein kohta tulisi siis asettua olkapään ja kyynärpään puoliväliin sivusuunnasta katsottuna. Esimerkiksi jos rintavalla on vääränkokoiset rintaliivit, roikkuvat rinnat alhaalla, ja näin vartalon mittasuhteet vääristyvät. Jos iso povi ei ole oikealla paikalla, isontaa tämä naista todella paljon. On myös hyvä huomioida, että rintaliivien koko muuttuu useaan otteeseen vuosien varrella.

Heidi painottaa vielä, että oikeankokoisten alusvaatteiden löytäminen on haastavaa, ja juuri siksi tarvitaan asiantuntijan apua:

- Alusvaatekokoja on muutama sata, mutta ketjuliikkeissä valikoima rajoittuu tavallisesti kahteentoista kokoon. Näin tulee hankittua helposti vääränkokoiset rintaliivit. Oikea rintaliivien koko on pukeutumisen perusta; se saa vartalon siluetin näyttämään edustavammalta.

Kommentoi »