
Näin pidät hiuksesi kunnossa
Liiat permanentit, värjäykset, pidennykset ja muut käsittelyt voivat tehdä hiuksille pahaa jälkeä, vaikka tarkoitus onkin vain saada niistä kauniimmat. Terveyssivusto WebMD:n mukaan paksujen, kiiltävien ja hyvinvoivien suortuvien resepti onkin: mitä vähemmän käsittelyä, sen parempi.
Hiusten raidoittaminen, kihartaminen, suoristaminen, föönaaminen, letittäminen ja valkaiseminen aiheuttaa kaksihaaraisia, kiillon heikkenemistä ja hiusten rakenteen hajoamista.
Jotta saisit hiuksesi pysymään kauniina ja terveinä, on hyvä tietää hiuksen rakenteesta ja siitä, miten monenlaiset käsittelytavat vahingoittavat hiuksia.
Hiuksen anatomia
Hius on melko samanlaista kuitua kuin villa. Hiuksessa on kolme kerrosta: sisinten, tiukkaan kietoutuneiden kuitujen muodostama ydin (medulla), sitä ympäröivä kuori (korteksi) ja uloimpana helposti vahingoittuvia sisäkerroksia suojaava kuori (kutikula).
Hius kasvaa noin 6,4 milliä kuukaudessa. Kasvukausi voi kestää jopa kuusi vuotta, minkä jälkeen hius putoaa pois hiustupesta ja tekee tilaa uudelle hiukselle. Tämä on hiusten luonnollista uusiutumista.
Hiustesi enimmäispituus riippuu tämän uusiutumiskierron pituudesta. Jos kierto on kuuden vuoden sijasta vain kaksi, hiuksesi jäävät luonnollisesti lyhyemmiksi kuin kuusi vuotta yhtä mittaa kasvavat.
Samaan tapaan määräytyy myös hiusten paksuus. Kapeasta hiustupesta kasvaa ohut hius, ja suuresta paksu. Kaljuus, niin miehillä kuin naisillakin, johtuu uusia hiuksia tuottavien karvatuppien kutistumisesta tai passivoitumisesta.
Hiuksen elämänkaari riippuu kuitenkin monista muistakin kuin perimästä ja hiusten rakenteesta. Yksi niistä on hiusten käsittely. Hiuksen sisäkerrokset paljastuvat ja joutuvat alttiiksi vaurioille, kun sen kuori vahingoittuu käsittelystä. Tämä aiheuttaa kuivuutta, kiillottomuutta ja staattisuutta. Mitä enemmän siis käsittelet hiuksiasi, sitä enemmän muutat niiden luonnollista olotilaa ja aiheutat vahinkoa.
Hiusvaurion aiheuttajat
1. Valkaisu
Valkaisuaineet lävistävät hiuksen kuoren ja poistavat hiuksen luonnollisen pigmentin. Valkaisu heikentää hiusta ja altistaa sen vaurioille, koska se muuttaa hiuksen rakennetta. Jos valkaisun lisäksi vielä föönaat ja muotoilet tukkaasi, tuloksena on varmasti kaksihaaraisia.
2. Permanentti
Permanentti on verrattavissa kemikaaliseen kihartamiseen tai suoristamiseen. Se perustuu hiuksen sisimpien rakenteiden rikkomiseen ja niiden muodostamiseen uudelleen eri tavalla. Toistuvasti otettu permanentti heikentää hiuksia, ja ajan mittaan tukkasi näyttää loisteliaiden kiharoiden sijasta kuivalta ja virttyneeltä.
3. Raidat ja värjääminen
Raidat ja kevytvärit eivät ole valkaisun veroisia hiusten tuhoajia, mutta niitäkään käyttämällä ei välty seurauksilta. Varsinkin toistuva juurikasvun tai harmaiden hiusten piiloon värjääminen vahingoittaa hiusten sisempää rakennetta aiheuttaen kuivuutta ja kiillottomuutta.
4. Suoristusrauta ja föönaaminen
Kuumuus muuttaa väliaikaisesti vetysidoksia, jotka pitävät hiusta koossa. Tämä vie hiuksista tuuheuden. Päivittäinen suoristus ja föönaus vahingoittavat hiuksia pysyvästi.
5. Poninhännät ja letit
Varsinkin tiukkaan letitetyt ja sidotut hiukset rikkoutuvat helposti. Jokapäiväinen ponnari tai letitys voi aiheuttaa pysyvää vahinkoa. Märkänä hius on haavoittuvampi, joten märän tukan sitominen tekee vahinkoa nopeammin.
6. Liika harjaaminen
Luulitko, että 100 harjanvetoa päivässä tekee hiuksista kiiltävät ja täyteläiset? Mieti uudestaan. Liika harjaus nimittäin tuottaa hankausta, jota hiukset eivät kestä. Halvat ja huonot harjat pahentavat asiaa aiheuttaen takkuja ja takertumisia, jolloin kaksihaaraiset ja katkeilevat hiukset ovat varma ongelma.
7. Liika shampoo
Shampoon tarkoitus on puhdistaa päänahka ja poistaa hiuksiin kertynyt rasva. Liika peseminen voi kuitenkin viedä mennessään myös hiusten luonnollisen kosteuden, joka saa ne näyttämään terveiltä. On toki olemassa paljon hiuksia helliviäkin shampoita, mutta tässä tapauksessa hyvääkin voi saada liikaa. Kun hiukset alkavat olla jatkuvasti lättänät, on aika vähentää shampoon käyttöä. Hiusten pesemiseen kannattaa hakea itselle sopiva rytmi, oli se sitten pari kertaa viikossa tai joka päivä.
8. Pidennykset
Pidennykset muistuttavat vaikutuksiltaan paljon poninhäntiä ja lettejä, mutta sillä erolla, että vahingot syntyvät hiusten juuriin. Jos päänahassa tuntuu kipua tai epämukavuutta, juuret ovat liian kovalla koetuksella. Liian pitkään pidetyt pidennykset tai juurista muuten tiukka hiustyyli voi aiheuttaa vakavaa kaljuuntumisen muotoa, traction alopeciaa. Pidä siis tukka löysällä tai kasvata oikeita hiuksia helpolta tuntuvan ”nyt ja heti -pidennyksen” sijaan.
Kuinka korjata hiusten vaurioita?
Oli sitten kyse kuumuudesta, kemikaaleista, väreistä tai muotoilusta, kaikki ne saavat jonkinlaista vahinkoa aikaan. Mitä vähemmän hiuksiasi käsittelet, sen parempi.
Hyvä uutinen on se, että nykytuotteet, värit mukaan lukien, sopivat paljon paremmin hiuksille kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Teknologian ja tutkimuksen ansiosta useimmat tuotteet itse asiassa ovat hiuksille hyväksi.
Vaurioituneiden päiden pois leikkaaminen on hyvä alku. Sen jälkeen voi pyrkiä vähentämään kaikkea käsittelyä.
Yksi tapa Bostonilaisen hiusstylisti Larry Baronin mukaan on pitää hiusten pH tasapainossa.
”Hiuksen kuoren korjaamiseksi ja sen terveyden palauttamiseksi hiuksen pH-arvon pitää olla 4,5. Tässä tilassa hius näyttää parhaalta. Arvon hiipiessä ylöspäin, hiuksen ulkomuoto alkaa näivettyä”, stylisti kertoo.
Baronin suositukset hiuksen terveyden parantamiseksi:
- Älä ikinä muotoile paljaita hiuksia kuumuudella. Käyttämällä hiustuotetta ennen muotoilua, kuumennat tuotetta etkä hiusta.
- Käytä pidennyksiä viisaasti ja vältä liikaa vetoa juurissa.
- Leikkaa kärsineet hiukset reilusti pois ja aloita alusta.