Jokaisessa parisuhteessa on hyviä sekä huonoja hetkiä. Jos huonot hetket ovat vallanneet suurimman osan ajasta, on eräänä vaihtoehtona parisuhdeterapia. Monet kokevat kuitenkin parisuhdeterapian liian noloksi, aikaavieväksi, kalliiksi tai kiusalliseksi. Erityisesti miehiä voi olla vaikea saada terapeutin sohvalle puhumaan tunteistaan.
Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen: parisuhdetta voi hoitaa myös kotona, jolloin parhaassa tapauksessa terapeutille saakka ei tarvitse mennä. Howlifeworks.com -sivusto antaa vinkkejä, kuinka parisuhdeterapiaa voi soveltaa omaan elämään, omilla ehdoilla ja omalla ajalla.
Parisuhde on arvokas asia, johon kannattaa sijoittaa. Parisuhdetta voi terapoida yksin, mutta tehokkaampaa se on, kun molemmat osapuolet sitoutuvat siihen. Esimerkiksi seuraavilla tavoilla voit kohentaa parisuhdettasi kotikonstein:
1. Ajatelkaa positiivisesti
Positiivinen ajattelu auttaa aina. Kun parisuhde kohtaa vaikeuksia ja mieli mustenee, kannattaa henkäistä hetki ja ottaa vaikkapa askel taaksepäin. Muistelkaa aikaa, kun tutustuitte ja rakastuitte. Mihin toisissanne ihastuitte? Ne asiat ovat varmasti vielä olemassa, mutta ne saattavat olla unohtuneet arjen pyörityksessä.
2. Huomioikaa toisenne arjessa
Kirjoita rakkaallesi kirje, runo tai lista hänen hyvistä puolistaan. Tai nappaa hänet tanssin pyörteisiin kesken arkiaskareiden. Unohtakaa hetkeksi arjen paineet, rahahuolet, tiskit ja työmurheet, ja muistuttakaa toisillenne miten ihana ihminen toinen on. Unohtakaa muu maailma ja jakakaa hetki vain teille kahdelle
3. Käyttäkää parisuhdeoppaita parisuhteenne apuna
Kirjakaupoista ja kirjastosta löytyy yksi jos toinenkin opas parisuhteen kiemuroihin. Kirjojen ohjeet voivat olla vaikkapa yhteisiä harjoituksia teille pariskuntana. Oppaat voivat antaa ratkaisuesimerkkejä yleisimpiin parisuhdeongelmiin. Kaikkea kannattaa kokeilla parisuhteen eteen, miksei siis tätäkin!
4. Harjoitelkaa puhumaan ja kuuntelemaan
Etenkin pitkässä parisuhteessa ajaudutaan helposti kommunikaatiokatkokseen: puhuminen unohtuu, ja toista aletaan tulkita oman mielen mukaan, usein epäedullisesti ja vääristyneesti. Usein toisen sanomiset otetaan vastaan kritiikkinä, jolloin helposti lähdetään puolustautumisen ja hyökkäyksen oravanpyörään. Harjoitelkaa toistenne aktiivista kuuntelemista ja ymmärtämistä. Kertokaa toisillenne, mitä ajatuksia ja tunteita toistenne sanomiset teistä oikeasti tuntuvat. Harjoitusten avulla voitte löytää uuden tavan puhua, kuunnella ja ymmärtää toisianne.