Terve.fi

Näin nautit seksistä myös raskausaikana

Näin nautit seksistä myös raskausaikana
Raskausaikana kaiken muun sopeutumisen lisäksi ei ole yllätys, että myös seksielämä kokee muutoksia.
Julkaistu: 6.5.2009

Tapahtui seksiä sitten harvoin tai ei koskaan, tuntuipa se epämukavalta tai paremmalta kuin koskaan, on raskauden aikaisessa seksissä aina haastetta kasvavan mahan kanssa liikkuessa.

Seksi ja raskaus kulkevat kuitenkin käsi kädessä, eikä seksin tarvitse päättyä hedelmöittymiseen. Lue Everyday Healthistä poimimamme asiantuntijan neuvot ja nautitte seksistä myös odotusaikana:

1. Turvallistako – kyllä!

Usein pariskunnat miettivät, onko seksi turvallista raskausaikana. Vastaus on kyllä! Niin suuseksi kuin yhdyntäkin ovat turvallisia raskausaikana, sillä miehen penis ei voi satuttaa (eikä edes ylettää koskemaan) vauvaa, orgasmi ei saa aikaan keskenmenoa, eikä vauvakaan ole tietoinen tekemisistänne. Itse asiassa tutkimusten mukaan pareilla, jotka ovat seksuaalisesti aktiivisia myös raskausaikana, on pienempi riski ennenaikaiseen syntymään johtuen toimivan suhteen positiivisista vaikutuksista.

2. Joskus on parempi pidättäytyä

Tietyissä tilanteissa lääkäri voi ehdottaa seksistä pidättäytymistä. Esimerkiksi ensimmäisen kolmanneksen aikana seksiä ei suositella, jos sinulla on suurentunut keskenmenoriski. Seksiä ei myöskään suositella, jos lapsivesi tihkuu, eikä raskauden viimeisillä viikoilla, jos sinulla on ollut ennenaikaisia synnytyksiä. Normaalissa raskaudessa seksi on kuitenkin turvallista raskauden ensimmäisestä päivästä sen viimeiseen päivään asti.

3. Nauttikaa muutoksista!

Raskauden alussa aamupahoinvointi ja kipeät rinnat voivat saada sinut tuntemaan itsesi kaikkea muuta kuin seksikkääksi ja raskauden lopussa väsymys, valtavaksi kasvanut maha ja yleinen epämukavuus voivat tehdä seksin harrastamisesta lähes mahdotonta. Keskimmäinen, eli toinen kolmannes, voi taas tarjota seksiin aivan uusia ulottuvuuksia.

Hormonitoiminnan muutokset voivat turvottaa alapäätä ja alueen lisääntynyt verenkierto tehdä sinut herkemmäksi saaden seksin tuntumaan erityisen hyvältä. Jotkut naiset kokevat ensimmäiset orgasminsa, tai useita peräkkäisiä orgasmeja, ensi kertaa vasta ollessaan raskaana. Myös mies voi kokea huippuhetkiä seksissä “hot maman” kanssa. Miehet nimittäin usein kiihottuvat puolisonsa yhtäkkisestä muodonmuutoksesta.

4. Kokeilkaa eri asentoja

Kasvava maha voi tuoda seksiin haastetta. Tässä muutama asento, jotka sopivat raskausajan seksiin tarjoten nautintoa molemmille:

- Nainen päällä: tässä asennossa voi harrastaa seksiä koko raskauden ajan, sillä asento ei paina vatsaasi ja voit itse säädellä tahtia.

- Nainen päällä takaperin (selkä miehen kasvoihin päin): samat edut kuin aiemmalla, mutta lisäksi asento edesauttaa G-pisteen stimuloitumista.

- Takaapäin kontallaan: tämä asento ei paina vatsaasi eikä selkääsi, mutta loppuraskaudessa mahan  pitäminen pois sängyltä voi tuottaa vaikeuksia.

- Lusikka: kyljellään rakastelu on miellyttävä ja intiimi asento molemmille ja sopii raskauden kaikkiin vaiheisiin.

Jos yhdyntä tuntuu epämukavalta mahasi kasvaessa, voit kokeilla muita seksuaalisen kiihottumisen keinoja, kuten itsetyydytystä. Puhukaa puolisonne kanssa avoimesti siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei. Nauttikaa raskauden erityisluonteisesta ajasta yhdessä!

Lue myös:

Kommentoi »