Terve.fi

Näin maito lievittää kihtiä

Näin maito lievittää kihtiä
Maidonjuojien on vihjattu sairastuvan kihtiin muita harvemmin. Nyt Aucklandin yliopiston tutkijat ovat ehkä selvittäneet miksi.
Julkaistu: 24.5.2010

Tutkijat juottivat kuudelletoista vapaaehtoiselle kolmea erilaista rasvatonta maitoa sekä soijamaitoa ja mittasivat heiltä veren ja virtsan puriinipitoisuudet ennen juomista sekä tunnin välein seuraavien kolmen tunnin ajan. Puriini muuttuu kehossa virtsahapoksi, joka aiheuttaa kihtioireita.

Mittaukset paljastivat soijamaidon juomisen suurentavan veren puriinipitoisuutta noin kymmenyksen. Maidot puolestaan pienensivät sitä saman verran.

Tutkimuksen pienuus vaikeuttaa tulosten tulkintaa, mutta yhdessä aikaisempien havaintojen kanssa ne viittaavat siihen, että maidolla saattaa olla osansa kihtioireiden hillitsemisessä.

Ruokavaliolla voi muutenkin hillitä kihtiä. Tärkeintä on välttää alkoholia sekä paljon puriinia sisältäviä ruokia kuten sisäelimiä, muikkua, sardiineja, silakkaa ja muita kokonaan syötäviä kaloja ja eläinten nahkaa yleensäkin. Myös mädin, äyriäisten, lihan, papujen, herneiden ja sienien välttäminen auttaa monia.

Kihti johtuu virtsahapon kertymisestä niveliin, mikä aiheuttaa kipeitä tulehduksia. Monilla se iskee ensiksi isovarpaan tyviniveleen. Valtaosa sairastuneista on yli 60-vuotiaita miehiä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright © Uutispalvelu Duodecim 2010

Lue lisää:

Uutisarkistosta poimittua:

1 kommentti