Terve.fi

Näin LSD oikeasti vaikuttaa aivoissa - vauvamainen ajattelu ja musiikin tuomat muistihallusinaatiot

Näin LSD oikeasti vaikuttaa aivoissa - vauvamainen ajattelu ja musiikin tuomat muistihallusinaatiot
LSD tunnetaan erityisesti tajuntaa laajentavista vaikutuksistaan. Tuoreen brittitutkimuksen myötä nyt myös tiedetään, kuinka aivot käyttäytyvät psykedeelin vaikutuksen alaisuudessa.
Julkaistu 23.4.2016

Imperial College Londonin tutkimukseen osallistui Medical Xpressin mukaan 20 psykologisesti ja fyysisesti tervettä koehenkilöä, joille annettiin suoneen annos lsd:tä sekä lumehuumetta. Kummallakaan kerralla heille ei kerrottu, oliko kyseessä oikea huume.

Proceedings of the National Academy of Sciences -verkkolehdessä julkaistua tutkimusta varten henkilöiden aivojen kuvaamiseen käytettiin kolmea erilaista tekniikkaa mahdollisimman tarkan kuvan saamiseksi.

Tutkijoiden mukaan merkittävin löytö oli se, että huumeen aiheuttamiin hallusinaatioihin osallistuvat muutkin aivojen alueet, eikä pelkästään aivojen takaosassa sijaitseva visuaalinen lohko. Henkilöt pystyivät näkemään asioita silmät suljettuina, joskin näyt ovat unenomaisia.

Aivot erottelevat erilaiset tärkeät asiat omiksi hermoverkoikseen, kuten vaikkapa näkemisen, liikkumisen ja kuulemisen. LSD:n aikana impulssit saattavat kuitenkin sekoittua verkostojen välillä.

Toinen suuri löytö liittyi huumeen aiheuttamaan egon hälvenemiseen, jolla tarkoitetaan syvempää yhteyttä luontoon ja muihin ihmisiin. Tätä ilmiötä ovat huumeen käyttäjät kuvailleet yleensä joko spirituaaliseksi tai uskonnolliseksi tapahtumaksi, jolla usein on selkeyttävä vaikutus ihmisen psyykeeseen. 

Tutkijoiden mukaan egon hajoaminen on tavallaan eräänlainen paluu vauvaksi, takaisin samankaltaiseen epäjärjestäytyneeseen ajatteluun. 

Lisäksi tutkijat huomasivat, että musiikin kuunteleminen huumeen vaikutuksen aikana käynnisti myös parahippokampuksen toiminnan. Kyseinen aivojen osa on vastuussa muun muassa visuaalisista muistoista, ja mitä enemmän LSD aktivoi aluetta, sitä enemmän henkilöt kertoivat nähneensä muistoja musiikin soidessa.

Tutkijat ehdottavatkin jatkotutkimuksia, jotta LSD:n mahdolliset hyödylliset ominaisuudet saataisiin käyttöön muun muassa masennuksen tai addiktioiden hoidossa.

Lue lisää:

Lue lisää:

Kommentoi »