Babycenter listasi kymmenen keinoa kohottaa lapsesi itsetuntoa.
Rakasta varauksettomasti
Hyväksy lapsesi sellaisena kuin hän on – riippumatta hänen vaikeuksistaan, luonteestaan tai kyvyistään. Anna hänelle runsaasti halauksia, suukkoja ja taputuksia olalle. Äläkä unohda kertoa, kuinka paljon rakastat häntä. Kun joudut ojentamaan häntä, tee selväksi että vaikka hän on tehnyt väärin, hänessä itsessään ei ole vikaa.
Kiinnitä huomiota
Anna lapsellesi välillä jakamaton huomiosi. Tämä viestittää lapsellesi, että hän on arvokas ja tärkeä. Keskity kuuntelemaan lastasi, kun hän juttelee sinulle tai kysyy sinulta jotain. Jos olet kiireinen, kerro lapsellesi, että kuuntelet häntä heti, kun saat työsi tehtyä.
Aseta rajoja
Luo lapsellesi järkevät säännöt, kuten että hänen on käytettävä kypärää pyöräillessään. Tiettyjen rajojen asettaminen auttaa lasta tuntemaan olonsa turvalliseksi. Osoita, että luotat häneen ja odotat hänen tekevän oikein.
Tue terveitä riskejä
Rohkaise lastasi yrittämään uusia asioita, kuten esimerkiksi syömään erilaisia ruokia tai tutustumaan uusiin ystäviin. Epäonnistumisen mahdollisuus on aina olemassa, mutta yrittämättä ei voi koskaan onnistuakaan.
Anna lapsen ottaa riskejä turvallisissa oloissa ja vastusta haluasi puuttua asiaan. Älä ryntää ”pelastamaan” häntä sillä sekunnilla, kun hän osoittaa lievää turhautumista esimerkiksi lukemisen suhteen. Sekaantuminen asiaan vahvistaa lapsen riippuvaisuutta sinusta ja heikentää hänen itsevarmuuttaan.
Anna lapsen epäonnistua
Joskus riskien ottaminen johtaa epäonnistumisiin. Tämän oppiminen on tärkeää lapsen itsevarmuuden kannalta. Joten jos lapsesi esimerkiksi myöhästyy koulukyydistä, koska hän vetelehtii huoneessaan, rohkaise häntä miettimään, mitä hän voisi tehdä ensi kerralla toisin. Tällä tavoin hänen itsetuntonsa ei romahda, ja hän ymmärtää, että joskus on hyväksyttävää epäonnistua.
Jos epäonnistut itse, myönnä se. Omien virheiden hyväksyminen ja niistä toipuminen viestittää lapsellesi, että hänkin voi päästä yli omista vaikeuksistaan.
Kehu lasta
Huomioi lapsesi onnistumiset ja kehu häntä muille niin, että hän on itse kuulemassa. Ole kehuissasi yksityiskohtainen, jotta lapsesi tietää, mitä hän on tarkkaan ottaen tehnyt oikein.
Kuuntele tarkasti
Kuuntele lastasi, jos hänellä on asiaa. Osoita, että hänen ajatuksillaan, tunteillaan, toiveillaan ja mielipiteillään on väliä. Kun kerrot ymmärtäväsi hänen tunteitaan, näytät, että arvostat häntä.
Opettele myös jakamaan omat tunteesi lapsesi kanssa. Näin hän oppii, että myös hän voi kertoa omista tunteistaan sinulle.
Vältä vertailua
Lapsen vertaaminen sisaruksiin tai kavereihin aiheuttaa lapsessa häpeää, kateutta ja kilpailunhalua. Jopa positiivisten vertailujen, kuten ”sinä olet paras pelaaja”, esittäminen saattaa olla vahingollista, sillä lapsen voi olla vaikea elää tuon olettamuksen mukaan. Jos kerrot lapsellesi, että arvostat häntä juuri sellaisena kuin hän on, hän osaa itsekin arvostaa itseään.
Ole empaattinen
Jos lapsesi vertaa itseään negatiivisesti sisaruksiinsa tai kavereihinsa, ole myötätuntoinen ja korosta hänen omia hyviä puoliaan. Kerro hänelle, että vaikka hän olisikin joissain asioissa huono, on myös asioita, joissa hän on hyvä. Tämän kertominen auttaa häntä ymmärtämään, että jokaisella on heikkouksia ja vahvuuksia, eikä tarvitse olla paras ajatellakseen itsestään hyvää.
Kannusta yrittämään
On tärkeää kannustaa lasta yrittämään. Pelkän onnistumisen ylistäminen viestittää lapselle, että hän on hyvä vain tehdessään jotain täydellisesti.
Yrittämisen rohkaiseminen kertoo lapsellesi, että onnistuminen ei ole aina pääasia. Näin hän oppii, että tärkeintä on yrittäminen.
Lue lisää: