Terve.fi

Näihin syövän oireisiin ei välttämättä kiinnitä huomiota

Näihin syövän oireisiin ei välttämättä kiinnitä huomiota
Monet naiset eivät huomaa gynekologisten syöpien oireita, kertoo uusi tutkimus.
Julkaistu: 24.9.2012

Monet naiset eivät huomaa gynekologisten syöpien oireita, kertoo uusi tutkimus. Naiset eivät kiinnitä huomiota varsinkaan oireisiin, jotka eivät selvästi liity sukupuolielimiin. Tutkimuksesta uutisoi NBC.

Viisi yleisintä gynekologista syöpää ovat kohdunkaulan syöpä, munasarjasyöpä, kohtusyöpä, emätinsyöpä ja ulkosynnytinsyöpä. Näistä ainoastaaan kohdunkaulan syöpään suositellaan säännöllisiä tarkastuksia. Tämän takia oireiden huomaaminen on erittäin tärkeää.

Family Practice-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa korostetaan, että oireet saattavat merkitä myös hyvänlaatuisten kasvaimien olemassaoloa. Oireiden vakavuudesta saat tiedon ainoastaan lääkärin avulla.

Syövän merkkejä

Tutkimuksessa 132 naiselle annettiin lista kahdeksasta yleisestä syövän oireesta. Osallistujat kertoivat, mistä oireesta he olisivat eniten huolissaan. Tämän lisäksi naiset keskustelivat oireiden mahdollisista syistä. Naiset pitivät emättimen verenvuotoa tai muuta vuotoa huolestuttavana ja selvänä merkkinä ”jostain vakavasta”.

Naiset myönsivät, että ihomuutokset ulkosynnyttimissä ja vaginassa olivat myös huolestuttavia ja paine ja kipu lantion alueella voisi olla merkki syövästä. Monet naisista eivät huolestuneet emättimen kutiamisesta, alaselkä- tai alavatsakivusta, väsymyksestä, turvonneisuudesta ja virtsaamisen lisääntyneestä tarpeesta. Nämä oireet saattavat kuitenkin olla merkki jostain vakavammasta vaikka ne kuulostavatkin hyvin tavallisilta.

Mikä on normaalia?

Naisen tulisi olla tietoinen siitä, mikä hänelle itselleen on hyvin tavanomaista. On esimerkiksi hyvä tietää kuukautisten kesto ja niihin liittyvät kivut ja herkkyydet. Normaalienkin oireiden jatkuessa yli kaksi viikkoa on silti hyvä hakeutua lääkäriin. Gynekologisten syöpien aikainen diagnoosi on erittäin tärkeää parantumisen kannalta.

Lähde: NBC  

5 kommenttia