Uusien tutkimustulosten mukaan mustikoita viikoittain syövät sairastuvat verenpainetautiin noin 10 % epätodennäköisemmin kuin ne, jotka eivät syö mustikoita lainkaan. Vaikutus kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se voi olla yllättävän suuri.
Tutkijat uskovat mustikoihin liitetyn vaikutuksen selittyvän antosyaani-flavonoidilla, jota mustikoissa on runsaasti, mutta myös muu ruokavalio ja elintavat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi antosyaanin mahdolliset verenpainetaudilta suojaavat vaikutukset pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa.
Tutkimukseen osallistui 134 000 naista ja 47 000 miestä. Heillä ei ollut verenpainetautia tutkimuksen alkaessa, mutta 14-vuotisen seurannan aikana se todettiin 35 000 osallistujalla. Terveydentilaa kyseltiin kahden vuoden välein, ja ruokavalio arvioitiin neljän vuoden välein.
Tutkimus julkaistaan American Journal of Clinical Nutrition -lehden helmikuun numerossa.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2011
Copyright Duodecim 2011