Isoäidin reseptillä valmistettua kuumaa kanasoppaahan on käytetty jo vuosisatojen ajan kylmettymisen oireisiin, ja hyvällä menestyksellä. Keiton salaisuus perustuu siihen, että se sisältää lukuisia kehon immuunisysteemiin vaikuttavia ainesosia. Osa tehosta voi lisäksi selittyä rakkaudella, jota keiton valmistaja tuntee niiskuttavaa potilasta kohtaan, tutkijat arvelevat.
Purkkikeittokin tehoaa
Nebraskan yliopiston lääketieteellisessä keskuksessa asiasta haluttiin saada faktaa laboratorio-olosuhteissa, ja niinpä tohtori Stephen Rennardin vaimon Barbaran tekemää soppaa analysoitiin tarkasti. Kanaa, sipulia, perunoita, palsternakkaa, naurista, porkkanoita ja parsakaalia sisältävän keiton havaittiin auttavan elimistöä taistelussa flunssaa vastaan anti-inflammatoristen aineiden kautta. Keiton ainesosat mm. auttoivat bakteereja syöviä valkosoluja työssään.
Purkkikeitotkin havaittiin tehokkaiksi, ja kolmasosa niistä toimi jopa mummonkeittoa paremmin. Vesijohtovedellä ei sen sijaan ollut mitään tehoa. Joidenkin tutkijoiden mielestä kanasopan höyry, tai kananrasva, voivat auttaa jo sinänsä avaamaan hengitysteitä.
– Se on mahdollista, mutta on muistettava myös TLC-tekijä (tender loving care) eli rakkaus, Stephen Rennard sanoo. – Sitäpaitsi kanakeitto on todella hyvää, eikä ole epäilystäkään etteikö resepti kulkeutuisi myös tuleville sukupolville.