Terve.fi

Mullistava tutkimus: Kantasoluista syntyy biologinen sydämentahdistin

Mullistava tutkimus: Kantasoluista syntyy biologinen sydämentahdistin
Julkaistu: 12.11.2012

Tutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan täysin toimivia sydänlihaksia ohjelmoimalla potilailta saatuja kanta- ja ihosoluja uudelleen. Tutkijat havaitsivat, että uudelleen ohjelmoidut solut pystyvät ikään kuin käynnistämään uudelleen vahingoittuneen sydänkudoksen rytmin.

Tutkijat uskovat, että epäsäännöllisestä tai hitaasta sydämensykkeestä kärsiviä potilaita voidaan hoitaa näillä ruiskeilla, sillä ne luovat “biologisen sydämentahdistimen”, joka saa sydämen lyömään säännöllisesti.

Tällä hetkellä vaivaa hoidetaan leikkauksella, jossa potilaalle asennetaan sydämen rytmiä kontrolloiva paristokäyttöinen tahdistin.

Tutkimuksessa mukana oleva lääkäri Oren Caspi Technion-Israel Institute of Technologystä kertoo, että heidän luomansa sydänsolut käyttäytyvät kuin vastasyntyneeltä vauvalta löytyvä nuori, terve sydänkudos.

– Havaitsimme, että luomamme sydänsolujen elektroniset signaalit synkronoivat minkä tahansa niitä ympäröivän sydäkudoksen.

Tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa on mahdollista käyttää potilaan omia ihosoluja biologisen sydämentahdistimen luomiseksi, mikä vähentää sitä riskiä, että potilaan keho hylkisi tahdistinta.

Kommentoi »