Terve.fi

Moni sairastaa C-hepatiittia tietämättään

Moni sairastaa C-hepatiittia tietämättään
C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Tartunnan saaneita on lähes 30 000 ja moni sairastaa C-hepatiittia tietämättään. Lue lisää.
Julkaistu: 28.7.2017

C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Tartunnan saaneita on lähes 30 000 ja moni sairastaa C-hepatiittia tietämättään. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että eniten tartuntoja todetaan nuorilla. Edetessään C-hepatiitti voi johtaa maksakirroosin ja maksasyöpään.

C-hepatiitti on viruksen aiheuttama tarttuva maksasairaus, joka voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. Suomessa on todettu yhteensä lähes 30 000 C-hepatiittitartuntaa. Uusia tartuntoja todetaan vuosittain noin 1150, eniten alle 30-vuotiailla nuorilla. Maailmalla sairastuneita on 70 miljoonaa.

C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Yleisin se on suonensisäisten huumeiden käyttäjillä. Se ei ole kuitenkaan vain tiettyjen riskiryhmien sairaus. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta siltä voi suojautua omilla valinnoilla.

– C-hepatiitin voi saada myös steriloimattomilla välineillä tehdystä tatuoinnista tai lävistyksestä sekä vaikka likaisista neuloista, joita käytetään akupunktiohoidon antamiseen. Tartunnan saaminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on mahdollista, mutta harvinaista, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Hepatiittivirus voi säilyä jopa viikon ajan tarttuvana esimerkiksi kuivuneessa veressä.

C-hepatiittitartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa hoitokäytännöissä on puutteita eikä verituotteille tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa. Suomessa sen on voinut saada ennen vuotta 1990 tehdyssä verensiirrossa. Terveydenhuollossa vahingossa tapahtuneet viillot ja pistokset C-hepatiitin kantajaan käytetyillä välineillä voivat aiheuttaa tartunnan hoitohenkilökunnalle.

– C-hepatiitti ei tartu normaalissa kanssakäymisessä tai esimerkiksi ruoan välityksellä. Tartunnan saaneet kohtaavat kuitenkin jatkuvasti kohtuuttomia ennakkoluuloja.

Moni sairastaa C-hepatiittia tietämättään, sillä se aiheuttaa yleensä oireita vasta, kun maksavaurio on jo kehittynyt. Viruksen saaneista valtaosalle kehittyy krooninen C-hepatiitti, mikä voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle vuosikymmenien kuluessa. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa C-hepatiitti on yleisin syy maksansiirtoon. Tartunnan saaneista suurin osa jää viruksen kantajiksi. Oireeton viruksen kantaja voi levittää sitä tietämättään ympäristöönsä.

C-hepatiitti on tärkeä todeta ajoissa, sillä se on sairaus, jota voidaan hoitaa. Hepatiitin voi testauttaa terveyskeskuksessa lääkärin lähetteellä ja terveysneuvontapisteessä anonyymisti.

Suomessa on vuosittain hoidettu vain 400 sairastunutta, mutta nyt tilanteeseen odotetaan muutosta. STM julkaisi viime vuoden lopulla kansallisen C-hepatiittistrategian vuosille 2017–2019. Sen tavoitteena on tehostaa C-hepatiitin ennaltaehkäisyä, yhdenmukaistaa testausta ja pitkällä aikavälillä hoitaa kaikki tartunnan saaneet.

Tämä on C-hepatiitti

  • C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksasairaus.
  • Vaatii tarttuakseen verikontaktin esimerkiksi likaisen neulan.
  • Älä ota tatutointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden puhtaudesta.
  • Tartunnan voi saada jo yhdestä suonensisäisten huumeiden kokeilukerrasta.
  • C-hepatiittiin ei ole rokotetta.
Kommentoi »