Terve.fi

Monelle tupakointi ei lopu edes syöpädiagnoosiin

Monelle tupakointi ei lopu edes syöpädiagnoosiin

Tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää syöpäpotilaille, sillä tupakka voi haitata syöpähoitoja sekä altistaa uusille syöville. Tutkijat toivovatkin tulosten auttavat lääkäreitä tunnistamaan potilaat, jotka tarvitsevat tukea tupakoinnin lopettamiseen.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 5 400 keuhkosyöpään tai suolistosyöpään sairastuneelta kyseltiin tupakoinnista diagnoosin aikoihin sekä viisi kuukautta myöhemmin.

Diagnoosin saadessaan keuhkosyöpään sairastuneista tupakoi 39 prosenttia ja suolistosyöpään sairastuneista 14 prosenttia. Viisi kuukautta myöhemmin suurin osa keuhkosyöpäpotilaista oli päässyt eroon tupakasta, mutta silti yhä 14 prosenttia jatkoi. Suolistosyöpää sairastavista tupakoi 9 prosenttia.

Tupakointia jatkaneet olivat monella tapaa heikommassa asemassa. Heistä monet sairastivat sydän- ja verisuonitauteja eikä heidän syöpäänsä ollut leikattu tai muuten hoidettu vielä viisi kuukautta diagnoosista. Monet olivat lisäksi vailla vakuutusta tai köyhille ja erityisryhmille tarkoitettujen julkisten terveysvakuutusjärjestelmien piirissä, mikä todennäköisesti selittää hoitojen puutteet.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu: 24.1.2012
1 kommentti