
Miten luomumaito käsitellään?
Luomumaito on luonnonmukaisesti tuotettua maitoa, joka on pastöroitua samoin kuin tavanomainen maito. Pastörointi on lämpökäsittely, jossa tuhotaan mahdolliset tautia aiheuttavat bakteerit kuumentamalla. Käsittely ei ole voimakas eikä se merkittävästi vaikuta maidon kemialliseen koostumukseen eikä ravintoarvoon.
Pastöroinnin vaiheet ovat regenerointi eliesikuumennus, kuumennus pastörointilämpötilaan sekä jäähdytys.
Suurinta osaa Valio Luomu™tuotteista ei homogenoida, poikkeuksena Valio Laktoositon™ Luomukevytmaitojuoma. Homogenoimattomuus aiheuttaa rasvan nousemisen maidon pintaan,joten maitoa kannattaa ravistaa ennen käyttöä. Homogenoinnissa maito ajetaantiheän suodattimen läpi, jolloin isoimmat rasvahiukkaset pilkkoutuvat.Laktoosin rakenne ei muutu homogenoinnissa. Maitoa on homogenoitumaailmanlaajuisesti 1960-luvulta lähtien, koska se estää rasvakerroksenmuodostumisen maidon pintaan ja parantaa maidon aistittavaa laatua.
Luomumaito on laktoosin suhteensamanlaista kuin tavanomaisesti tuotettu maito. Tutkimuksin ei ole voituosoittaa luomumaidon soveltuvuutta laktoosi-intolerantikoille. Joslaktoosi-intolerantikko kokee sietävänsä luomumaitoa, voi maitoa toki hyvin käyttää.Osaihmisistä kokee saavansa oireita homogenoidusta maidosta, mutta kertoo voivansakäyttää homogenoimatonta luomu- ja tilamaitoa oireitta. Tutkimuksissa homogenoidun jahomogenoimattoman maidon siedossa ei kuitenkaan ole havaittu eroa.