Terve.fi

Mitä tehdä kun vauva itkee?

Mitä tehdä kun vauva itkee?
Vauvat itkevät, eikä sitä voi oikein välttää, sillä he kommunikoivat itkemällä. Koska vauvat eivät voi kertoa suoraan mikä heitä vaivaa, saattaa joku miettiä, kuinka tietää mitä vauva tahtoo tai mikä on vialla. Uusille vanhemmille vauvan itkun syytä voi olla vaikeaa ymmärtää, ja iso osa vanhempana oloa onkin yrityksen ja erehdyksen kautta opettelua.
Julkaistu: 3.7.2008

Vauvan itkuun on monia syitä

Nälkä. Tämän vanhemmat tosin oppivat nopeasti ennakoimaan.

 • Likainen vaippa. Toisaalta monet vauvat eivät itke kakan takia, sillä se voi tuntua mukavan lämpöiseltä vaipassa.

 • Kylmä tai kuuma. Perussääntönä voidaan pitää, että vauva tarvitsee yhden vaatekerran enemmän kuin mitä vanhemmat itse pitävät päällään.
 • Tarve päästä syliin. Vauvat tarvitsevat lämpöä ja hellyyttä. He myös haluavat nähdä vanhempiensa kasvot, kuulla heidän ääntään ja sydämenlyöntejään ja haistaa tutun tuoksun.
 • Epämukava olo. Vauva ei itse pysty vaihtamaan asentoa tai ottamaan ruttuun mennyttä vaatekappaletta selän alta.
 • Liikaa ärsykkeitä. Varsinkaan väsyneenä vastasyntynyt ei jaksa käsitellä paljoa tapahtumia ja häneen kohdistettua huomiota kerralla. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi sukulaisten vierailut. Rauhoittuminen hiljaisessa paikassa yleensä auttaa.

Vinkkejä vauvan lepyttämiseksi

 • Pue hänet ja nosta lähelle. Vauvat haluavat tuntea olonsa yhtä lämpöiseksi ja turvalliseksi kuin kohdussa ollessaan, joten voit kapaloida hänet vaikka peittoon ja ottaa syliin. Toisaalta jotkut vauvat voivat tuntea kapaloinnin ja halailun liian kuristavana, jolloin voit kokeilla hyssyttelyä.
 • Anna vauvan kuunnella sydäntäsi. Vauvat ovat tottuneet sydämenlyöntien ääneen. Se onkin yksi syy, miksi vauvat viihtyvät sylissä. Voit myös laulaa vauvalle tai antaa hänen kuunnella kevyttä musiikkia. Pölynimurin äänikin voi rauhoittaa pientä vauvaa.
 • Liikuta vauvaa. Joskus pelkkä kantamisen liike rauhoittaa vauvan. Toisinaan voit keinuttaa häntä keinutuolissa tai laittaa hänet rattaisiin ja lähteä kävelylle.
 • Hiero vauvaa. Useimmat vauvat pitävät siitä, että heihin kosketaan, joten hieronta voi olla juurikin se, millä hänet saadaan tyynnytettyä. Mahan tai selän hieronnalla auttaa, jos vauvalla on ilmavaivoja.
 • Anna vauvalle jotain suuhun. Laita tutti tai sormi vauvan suuhun, vaikka vauva ei olisikaan nälkäinen. Imeskely tasaa sydämen lyöntitiheyttä ja rauhoittaa mahaa.
 • Pidä huolta itsestäsi. Jos olet varma, että vauvan tarpeet on täytetty ja olet yrittänyt tyynnyttää häntä, mutta itku ei lakkaa, lopeta huolehtiminen ja levähdä. Vauva ei itke itseään kuoliaaksi, mutta itku voi olla erittäin stressaavaa vanhemmille.

Aiheesta kerrotaan Babycenter.com-sivustolla.

Kommentoi »