Mitä tehdä, kun äiti haukkuu ja juoruilee?

Mitä tehdä, kun äiti haukkuu ja juoruilee?
Kysyjä ei pysty puhumaan äitinsä kanssa edes säästä. Mitä suhteelle voi tehdä?
Julkaistu 20.5.2015

”Ongelma on äitini, joka ruotii kaikki perheeni asiat sukulaisten kanssa. Haluaisin luottamuksellisen äiti-tytärsuhteen. En minäkään juoksentele turuilla ja toreilla äitini asioita huutelemassa.

Äidille ei kannata puhua asioista siksikään, että hän ryhtyy marttyyriksi ja pitää mykkäkoulua. Olisi mukavaa, jos voisimme keskustella edes säästä asiallisesti.

Äiti ei ole koskaan tuntunut äidiltäni. Nuorempana oli turha odottaa mitään tukea, sympatiaa tai rakkautta.­ Sen sijaan haukkumista, julkista nöyryytystä ja alistamista on satanut oikein urakalla 27 vuoden ajan. Hän ei ole hyväksynyt mitään tekemiäni ratkaisuja. Viimeksi hän yritti sabotoida luottamustehtävien vuoksi tekemäni matkan toiseen kaupunkiin.

Olen käynyt keskusteluryhmissä purkamassa tuntojani. Sain diagnoosin läheisriippuvuudesta. Mitään ­”parantumiskeinoa” en saanut. Mikä neuvoksi?”

Psykologi Ilona Rauhalan vastaus: 

Kuulen, että kaipaat äitiäsi, jota sinulla ei ole koskaan kunnolla ollut. Kaipaat rakastavaa äitiä, jonka syliin voisit painaa pääsi ja laskea taakat harteiltasi, johon luottaa ja josta iloita. Puhua vain niitä näitä, mukavassa hengessä.

Sellaista äitiä sinulla ei ole. Äidit voivat joskus olla julmia. Sinun äitisi on ollut. Olen surullinen siitä, mitä kerrot. Ansaitsisit paremman äidin.

Elämäämme eniten vaikuttavat asiat ovat sellaisia, joihin emme ole voineet itse vaikuttaa. Et pystynyt valitsemaan omaa äitisi. Sait äidin, joka ei ollut kypsä äidiksi. Sait äidin, jolla on omista syistään ja taustoistaan johtuen ollut huonot edellytykset rakentaa sinuun turvallista ja lämmintä kiintymyssuhdetta.

Lapsi on pienenä riippuvainen äidistään. Lapsi oppii miellyttämään huonoakin äitiä saadakseen hoivaa, suojaa ja edes jonkinlaisia rakkauden rippeitä. Lapsesta tulee äidin rakkauden kerjäläinen. Hän oppii miellyttämään ja menemään mutkalle, kunhan äiti edes kerran sanoisi rakastavansa, edes kerran osoittaisi hyväksyntää, edes kerran olisi turvallinen äiti.

Tätä on läheisriippuvuus. Olet tullut riippuvaiseksi äidistäsi, joka on turvaton ja aiheuttaa sinulle pahaa oloa.

Katso tosiasioita silmiin. Äitisi ei ole turvallinen. Sinun on hyvä suojata itseäsi ja perhettäsi häneltä. Sinun täytyy vapauttaa itsesi riippuvuudesta ja hyväksynnän hakemisesta. Se voi tarkoittaa sitä, että et ole tekemisissä hänen kanssaan.

Läheisriippuvuudesta irtautumisen oireet voivat olla yhtä tuskallisia kuin alkoholistin oireet, kun tämä lopettaa juomisen. Irtautuminen voi aiheuttaa fyysistä tuskaa ja ahdistusta, syyllisyyttä ja pakonomaista tarvetta olla tekemisissä ja selittää sitä, miksi et ole tekemisissä. Tarvitset ammattilaisen, joka voi tukea sinua.

Olet ollut äiditön tyttö. Kohtaa äidittömyytesi ja siitä aiheutuva kipu oikeasti. Sinulla on perhe. Keskity omaan äitiyteesi ja siihen, että olisit itse lapsillesi sellainen äiti, jota olisit tarvinnut itsellesi.

Onnistut siinä, kun uskallat luopua äidistä, joka on aiheuttanut sinulle paljon tuskaa. Tämä kuulostaa rajulta, mutta vielä rajumpaa on se masokismi, jota harjoitat altistamalla itsesi turvattoman ihmisen läheisyyteen. Olkoonkin, että hän on äitisi.

2 kommenttia