Mainos: Fjällräven

Retkeilijä, oletko valmiina lähtöön? Lue tästä asiantuntijan näppärät pakkausvinkit!

Kaikki menevät nyt metsään! Fjällrävenin asiantuntija Antti Karrus antaa näppärät varustevinkit retkeilykaudelle. Tärkeintä on pakata mukaan kyseisiin olosuhteisiin juuri oikeat vaatteet ja varusteet. Keskity oleelliseen: aina ei tarvita kirvestä tai lettupannua!

14.5.2022

Retkeily ja vaeltaminen elävät suurta kukoistuskautta. Korona-aikana suomalaiset ryntäsivät nauttimaan luonnosta, ja kansallispuistoissa ja luontoreiteillä rikottiin kävijäennätyksiä.

Retkeilystä nauttivat niin kokeneet eränkävijät, harvakseltaan luontoretkelle piipahtavat city-eläjät, urheilulliset polkujuoksijat kuin energiset lapsiperheetkin.

Varusteilla on tärkeä rooli siinä, että retkestä muodostuu mahdollisimman hyvä. Se, että käyttää hitusen aikaa valmistautumiseen, maksaa takuuvarmasti itsensä takaisin parempana retkifiiliksenä.

Retkeilyhousujen valintaan kannattaa kiinittää huomiota. Joustavuus ja kestävyys ovat avainasioita.

Mitä sitten pitäisi ottaa huomioon, ennen kuin suuntaa metsään? Fjällrävenin asiantuntija Antti Karrus lupautuu auttamaan meitä pakkauslistan kanssa. Tästä artikkelista voit lukea näppäriä vinkkejä siitä, mitä ja kuinka luontoretkelle pakataan. Fjällrävenin asiantuntijoiden neuvoja löytyy myös täältä.

Panosta housuihin

Retkipäivästä tulee täydellinen, kun mukana on kaikki tarvittava, mutta ei missään nimessä liikaa kannettavaa. Karrus vahvistaa, että on paljon yleisempää pakata mukaan tavaraa liikaa kuin liian vähän. Siksi tärkeää onkin miettiä huolellisesti, mitä pakkaa reppuun.

Tarpeet ovat erilaiset viikon vaelluksella kuin päiväretkellä. Tärkeintä on huomioida olosuhteet, joihin reissu suuntautuu.

Pukeutumisessa lähdetään jaloista ylöspäin: tärkeimmät varusteet päälläsi ovat kengät ja housut. Istuvien, joustavien ja mukavien housujen merkitys on Karruksen mukaan jopa yllättävän suuri. Pahimmillaan huonosti istuvat housut hiertävät sisäreidet rikki.

Tärkeää on sekin, että housut pysyvät hyvin yllä ilman vyötä, joka voisi painaa ikävästi rinkan lantiovyön alla.

Karrus nostaa Fjällrävenilta esiin klassisia retkeilyhousuja joustavamman Keb Agile Trousers -mallin, joka on kevään uutuustuote. Housut ovat paitsi kevyet, myös säänkestävät.

Toimivimmat varusteet – lue lisää tuotteista

Naisten housuissa Fjällräven on alkanut valmistaa myös curved-mallia, joka sopii hyvin niille, jotka toivovat lisää tilaa reisien ja lantion kohdalle, mutta eivät niinkään vyötärölle.

Myös Fjällrävenin vaellustrikoot ovat viime vuosina olleet erittäin suosittuja. Tänä keväänä mallistoon on tullut uutuustrikoomalli Abisko Trekking Tights Pro W.

Tarpeeksi tilaa

Housujen ja kenkien lisäksi kolmas ergonominen varuste, johon kannattaa panostaa, on reppu tai rinkka. Tärkeää on, että kantoväline on aina sopivan kokoinen suhteessa mukana olevaan tavaramäärään. Karrus ei esimerkiksi suosittele roikottamaan mitään tavaroita rinkan ulkopuolella.

– Kun katsoo tuolla Keski-Euroopassa vaeltajia, niin heillä ei ikinä ole mitään kiinnitettynä rinkkaan. Suomessa retkeilijät ovat välillä sen sijaan kuin joulukuusia, Karrus hymyilee.

Jos retkeilijän rinkasta roikkuvat varusteet kilkattavat ja kalkattavat, se voi häiritä eläimiä (huono asia esimerkiksi metsästyksessä!), tai roikkuvat varusteet voivat tarttua pensaikkoihin. Jopa kova tuuli voi aiheuttaa ongelmia tarttuessaan roikkuviin tavaroihin. Taakka tuntuu myös kevyemmältä kantaa, kun kaikki tavarat ovat kantovälineen sisäpuolella. Paino jakautuu silloin aina paremmin.

– Kannattaa valita tarpeeksi iso reppu tai rinkka. Pieni lisätila on hyvä siinäkin mielessä, että tavaroita on vaikea pakata joka kerta yhtä tiiviisti paikalleen.

Säänkestävyys on valleuksilla varusteiden tärkeimpiä ominaisuuksia.

Fjällräveniltä hyvä yleisreppu, jolla pärjää kesän retkillä, on Abisko Hike 35. Rinkoista taas Keb 72 on hyvä valinta kesäkauden kevyeksi rinkaksi.

– Rinkan, jota on helppo ja mukava kantaa, viitsii ottaa mukaan vaikkapa kansallispuiston päiväretkelle. Silloin voi huoletta pakata mukaan pientä luksustakin, kuten paremman paistinpannun!

Tärkeää on, että ei ajattele niinkään repun kokoa, vaan sitä, kuinka paljon mukaan otettavat tavarat painavat. Jos kilomäärä on suuri, selkä kiittää astetta isomman kantovälineen valinnasta, vaikka tavarat mahtuisivatkin pienemään. Pieni reppu alkaa helposti tuntua epämiellyttävältä jo noin 13 kilon painoisena.

Keb 72 -rinkassa on palkittu puukehikko ja se on tehty vahvoista, ympäristöystävällisistä materiaaleista. Sen ansiosta rinkka kestää hyvänä vuosien ajan rankassakin käytössä.

Rinkan eri lokeroiden paikat on harkittu tarkasti, mikä helpottaa pakkaamista. Kantojärjestelmä jakaa raskaan painon tasaisesti, ja rinkkaa pystyy helposti säätämään selän pituuden mukaan.

Suojaa sateelle

Mutta entäpä sitten takkivalinta? Ykköskriteerejä ovat tässäkin kohtaa tuulenpitävyys, istuvuus ja säänkestävyys.

Fjällräven tunnetaan erityisesti klassisista tuotteistaan, joista yksi on ehdottomasti anorakkimallinen retkeilytakki. Naisten Vardag Anorak -takki on valmistettu lujasta ja säänkestävästä materiaalista. Yksinkertainen malli on helppo pukea, ajaton ja kestävä. Tyylikästä takkia voi hyvin käyttää myös arkena.

Entä mitä lisävaatteita olisi hyvä pakata mukaan? Karrus suosittelee vahvasti sujauttamaan reppuun pieneen tilaan menevän kuoripuvun, joka pelastaa sadesäällä. Fjällrävenin High Coast Hydratic -sarjan takki ja housut toimivat tässä loistavasti.

Keväällä ja syksyllä mukaan kannattaa pakata myös pipo. Kylmyydeltä suojaa myös esimerkiksi pieneen tilaan menevä Expedition Lätt Hoodie -takki, jonka voi vetäistä lämmittämään leirissä illan viiletessä. Myös ylimääräinen t-paita ja fleece-asu lisäkerrokseksi olisi hyvä olla mukana.

Myös sillä, mitä valitset retkelle alimmaksi kerrokseksi, on väliä. Haluat varmasti ihoasi vasten jotakin kevyttä, pehmeää ja kosteutta iholta pois siirtävää. Esimerkiksi merinovillasekoitteesta valmistettu Fjällrävenin Abisko Wool Fox SS W -t-paita on täydellinen valinta alusasuksi.

Näppärästi nukkumaan

Aamupalakin maistuu ihmeellisen hyvältä telttayön jälkeen ulkosalla nautittuna.

Teltan kantaminen mukana ei nykyisin välttämättä ole enää suuri ponnistus, sillä niiden painot lähtevät kahdesta kilosta.

– Silti esimerkiksi meidän Abisko Lite 2 -telttaamme mahtuu hyvin kaksi henkilöä, ja yksi henkilö nukkuu siellä suorastaan leveästi, Karrus kuvailee.

Fjällrävenin Abisko Shape 2 -teltta taas ilahduttaa väsynyttä retkeilijää myös ulkoteltalla, jonka voi kääriä ylös molemmista päistä. Monikäyttöistä telttaa on helppo muokata erilaisissa sääolosuhteissa. Se toimiikin mainiosti kaikkina neljänä vuodenaikana aivan äärimmäisiä olosuhteita lukuunottamatta.

Kesäkaudella hyvän unen takaajaksi teltan lisäksi riittävät synteettinen makuupussi ja solumuovialusta.

Mahan kurniessa on retkeillessäkin toki saatava jotain kunnollista syötävää, joten keittovälineet ja ruoka-ainekset on itsestäänselvästi pakattava mukaan. Housujen taskuihin voi varata energiapatukoita tai muuta pikkupurtavaa helposti saataville.

MUISTA MYÖS NÄMÄ:

Lippis.

Pipo keväällä ja syksyllä.

Keittovälineet, ruokaa ja tulentekovälineet.

Juomapullo.

Roskapusseja.

Energiapatukoita tai muuta naposteltavaa taskuihin.

Narunpätkä, teippejä, neula ja lankaa.

Ensiapuvälineet.

Järkevä järjestys

Karrus korostaa, että retkeilyssä ei ole erikseen aloittelijoiden ja edistyneempien varusteita. Tärkeintä on aina varautua kulloisiinkin olosuhteisiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Laadukkaaseen ja vastuulliseen tuotteeseen kannattaa panostaa. Monilla retkeilykaupoilla ja -yhteisöillä on mahdollisuus lainata tai vuokrata välineitä, jos haluaa kokeilla ennen ostopäätöstä.

Pakkaisitko nämä mukaan? Katso lisätietoja tuotteista

Rinkan pakkaamiseen Karruksella on muutama vinkki. Alimmaksi kannattaa pakata teltta. Kun rinkan vetoketju aukeaa alas asti, teltan pystyy hyvin pakkaamaan sinne viimeisenä leiriä purettaessa.

Keitto- ja ruokavälineet taas kannattaa laittaa päällimmäiseksi, koska niitä kaivetaan esiin useita kertoja päivän aikana. Myös sadevaatteet on hyvä olla rinkan päällä helposti löydettävissä. Varavaattet voi sitten pakata rinkan keskivaiheille.

Karrus tietää heti, mitkä ovat tavallisimmat sudenkuopat retkeilyvarusteissa. Yleisintä on se, että ergonomiavarusteiden eli repun, kenkien ja housujen istuvuuteen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Toimivuus tulee aina ennen ulkonäköä.

Fjällrävenin Antti Karrus muistuttaa, että tärkeintä on retkelle lähtiessä varustautua kulloisiakin olosuhteita varten.

Yleistä on sekin, että uusia varusteita ei testata kunnolla ennen retkeä, ja hiertäminen tai huono istuvuus tulee ikävänä yllätyksenä.

Toinen yleinen sudenkuoppa on se, että otetaan mukaan liikaa tavaraa. Oikeasti pakkaaminen on Karruksen mukaan hyvin yksinkertaista. Jos joku tuote on pakatessa ”ehkä”-listalla, sitä ei kannata ottaa.

Kirvestä ei aina tarvita, eikä myöskään hirveää määrää vaihtosukkia tai -paitoja. Merinovillavaatteet tuulettuvat hyvin, ja ne on helppo myös pyykätä veden äärellä.

Toisaalta Karrus kehottaa ottamaan mukaan myös yllättäviä, mutta hädän hetkellä kullanarvoisia asioita: Ylimääräinen narunpätkä puuttuvaksi telttanaruksi. Erilaisia teippejä. Neula ja lankaa.

Tiivistetysti retkeilyvarusteilla on vain yksi tavoite, ja se toteutuu silloin, kun kaikki toimii täydellisesti.

– Silloin voit unohtaa varusteet kokonaan! Kun istut luonnon keskellä nuotiolla, voit keskittyä vain itseesi ja omaan fiilikseesi.

Lisää Fjällrävenin asiantuntijoiden varustevinkkejä voit lukea täältä.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi