Se voi tapahtua missä vain ja kenelle tahansa. Seksuaalinen väkivalta on seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaamista, jopa riistoa. Seksuaalinen väkivalta vaikuttaa omaan seksuaalisuuteen, mutta myös ihmissuhteisiin ja läheisyyden kokemiseen.
”Yritin toimia kuten luulin, että minun kuuluisi toimia. Olin aina valmis seksiin”, seksuaalista väkivaltaa kokenut kertoo kirjassa.
Kipeä salaisuus
Seksuaalinen väkivalta yhdistetään usein ”puskaraiskaukseen”. Sen kirjo on kuitenkin laajempi. Seksuaalista väkivaltaa voivat olla ahdistelevat kommentit, seksiin painostaminen, väkisin suuteleminen ja seksin katsomiseen pakottaminen.
”Ei on aina ei. Vaikka oltaisiin parisuhteessa, ja vaikka ennen sitä olisi puhuttu mitä tahansa. Vaikka parisuhteessa puhutaankin siitä kuinka on toisen oma, vain sinä määräät omaa kehoasi ja asioita, joita sille saa tehdä.”
Seksuaaliset puheet, nimittely ja seksuaalisen suuntautumisen kyseenalaistaminen ovat osa seksuaalista kaltoinkohtelua. Seksuaalinen väkivalta on aina vallankäyttöä ja väkivaltaa.
”Olen yrittänyt lieventää oloani satunnaisilla seksisuhteilla, mikä vain pahentaa oloa entisestään ja tuo kaiken mieleen takaisin.”
”Asiat eivät muutu vaikenemisella”
Ei ole väliä, kuinka suostuvainen tai alistuvainen uhri on ollut, seksuaalinen väkivalta on aina tekijän vastuulla. Mitä nuorempi uhri on, sitä vaikeampaa omia kokemuksiaan on purkaa ulkopuoliselle.Ihmiset reagoivat tehtyyn väkivaltaan eritavoin. Reaktiot voivat olla niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin. Uhrilla voi esiintyä erilaisia kipuja tai jopa sairauksia.Kokemuksia saatetaan turruttaa niin alkoholilla kuin irtosuhteissa. Kieltäminen yleensä hidastaa toipumista.
- Lue myös: Voiko masennuslääke viedä halut?
”Viiltelin ja käytin sekä alkoholia että lääkkeitä runsaasti noin puolen vuoden ajan. Tietyllä tavalla tästä sai potkun hakea apua. Tajusin vain jossain vaiheessa miten pohjalla sitä oli. Asioiden käsitteleminen oli vaikeaa kun tuntui useasti, että olisi paljon helpompi tarttua pulloon tai lääkepurkkiin ja unohtaa kaikki.”
”Join todella paljon. Hain hyväksyntää harrastamalla seksiä melkein kenen tahansa kanssa. En välittänyt, kunhan vaan joku halusi minua naisena. Silti häpesin kaiken aikaa.”
Toipuminen on prosessi
On tärkeää, että seksuaalisen väkivallan uhri tulee kuulluksi. Kaikkiin kokemuksiin tulee suhtautua vakavasti, oli kyse sitten raiskauksesta tai ehdotteluista.
Toipuminen lähtee traumaattisista kokemuksista avautumisesta. Kuuntelijana voi toimia luotettava läheinen tai ammattiauttaja.
”Kavereilta olisin toivonut parempaa suhtautumista. He lähinnä syyttelivät, mikä tuntui pahalta. Olisin toivonut, että ystävät olisivat mieluummin olleet vaikka ihan hiljaa kuin alkaneet puhumaan asioista eteenpäin.”
Älä jää yksin
Läheisten tuki ja turva ovat tärkeitä koko toipumisprosessin aikana. Se voi viedä aikaa. Uhria voi auttaa monin eri tavoin. Joku saattaa kaivata apua arkisissa askareissa kuten siivoamisessa, toiselle riittää vain läsnä oleva henkilö. Tärkeintä on, että väkivaltaa kokenut saa tarvitsevansa avun.
”Seksuaalista väkivaltaa kokenut voi selviytyä. Parisuhde ja normaali ’eläminen’ voivat tuntua hankalalta. Mutta se on mahdollista. Voi saavuttaa kokonaisen onnellisuuden tunteen. Koettu seksuaalinen väkivalta vaikuttaa elämässä pitkäänkin, eikä sitä kannata pelästyä. Asioita tulee käsitellä omalla tahdilla. Eikä kannata antaa periksi. Elämä voittaa, lopulta.”
Lainaukset ovat Maaret Kallion kirjasta Oon siellä jossain mun (Väestöliiton Familia Oy, 2015).