Terve.fi

Mitä on osteoporoosi?

Mitä on osteoporoosi?
Osteoporoosi eli luukato on luuston sairaus, jolle on tunnusomaista luun määrän väheneminen ja mikrorakenteiden vauriot, jotka johtavat lopulta luun haurastumiseen ja lisääntyneeseen murtuma-alttiuteen. Lue lisää.
Teksti

Julkaistu 27.3.2006

Osteoporoosi eli luukato on luuston sairaus, jolle on tunnusomaista luun määrän väheneminen ja mikrorakenteiden vauriot, jotka johtavat lopulta luun haurastumiseen ja lisääntyneeseen murtuma-alttiuteen. Luun lujuuden väheneminen johtaa pienienergisten murtumien lisääntymiseen eli suhteellisen pienetkin vammat ja iskut saavat murtuman aikaan.

Usein osteoporoosi näkyy jo päällepäin henkilön pituuden lyhenemisenä, kumaruutena ja tätä kautta jopa liikunnallisena hankaluutena ja kömpelyytenä. Jos murtumia on tullut, henkilö alkaa itsekin varoa ja pelätä uusia murtumia. Tämä lisää edelleen luun hävikkiä liikkumisen vähetessä. Pituuden pieneneminen on etupäässä ylävartalon lyhenemistä ja kyfoosin eli kumaruuden aikaansaannosta. Tämä kaikki johtuu selkänikamien kasaan painumisesta erityisesti nikamien etureunoista. Tällaisen ylävartalon asennon muutoksen jälkeen keuhkoille jää aikaisempaa vähemmän tilaa laajeta hengitettäessä ja näin keuhkojen hengitystoiminta on vähentynyt. Tästä seuraa hyvin helposti hengitystietulehduksien paheneminen keuhkokuumeeksi, mikä on ikääntyneille osteoporootikoille usein kohtalokasta.

Kommentoi »