Millainen hammasharja on hyvä?

Millainen hammasharja on hyvä?
Olennaisinta hyvässä hammasharjassa on, että sen avulla on vaivatonta ja hellävaraista puhdistaa hampaat päivittäin.
Julkaistu 25.6.2015

Markkinoilla on useiden valmistajien erilaisia hammasharjoja. Hammasharjan harjasten pitäisi olla mahdollisimman pehmeät sekä taipuisat ja niiden päiden tulisi olla pyöreät, jolloin ne eivät vahingoittaisi ikeniä tai hankaisi liikaa kiilteen pintaa.

Hammasharjojen harjakset ovat harjasosasta malliltaan joko täysin samanpituiset tai päästä pidennetyt. Päästä pidennetty harjasosa on anatomisempi, koska sillä on helpompi saavuttaa erityisesti taka-alueita puhdistettaessa. Jokainen voi valita hammasharjan omien mieltymysten mukaan, mutta sillä olisi kuitenkin päästävä puhdistamaan myös takimmaisten hampaiden takapinta. Hammasharja tulisi vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein.

Aikuinen voi hyvin ostaa myös lasten harjan itselleen käyttöön. Erityisesti jos aikuisella on voimakas yökkäysrefleksi, saattaa pienempi lasten harja helpottaa erityisesti taka-alueiden puhdistusta aiheuttamatta yökkäysrefleksiä. Näin hampaiden harjaus sujuu helpommin ja myös harjaustulos on hyvä.

Useimmat hammaslääkärit suosittelevat sähköhammasharjan käyttöä, koska sen on todettu poistavan plakkia tehokkaammin kuin tavallisen hammasharjan. Erityisesti sähköhammasharjasta on hyötyä henkilöille, joilla on vaikeuksia suuhygienian toteuttamisessa, joiden käden motoriikka on heikentynyt tai joiden motivaatio suun hoitoon on huono.

Kommentoi »