Sienisato pöytään!

Sienet ovat terveellisiä, mutta miksi ne eivät sovi kaikille?

Monet sienet ovat huipputerveellisiä ja lisäksi maukkaita. Kokeile mausteista nyhtösientä ja sieninuudeleita tai yhdistä sienet omenan kanssa gluteenittomaan piirakkaan.

Suomalaiset syövät sieniä vain puolisen kiloa henkeä kohden vuodessa. Sienet ovat muiden kasvisten tavoin kevyttä syötävää, joten niitä voisimme popsia huomattavasti enemmän.

Suurin osa sienten painosta on vettä. Rasvaa sienissä on hyvin niukasti, ja sekin on hyvälaatuista.

Sieniruoan energiapitoisuus kasvaa kuitenkin reippaasti, jos sienet paistaa rasvassa ja ruokaan lisää kermaa tai juustoa.

Sienissä on runsaasti D-vitamiinia, erityisesti useimmissa vahveroissa. Lisäksi sienissä on paljon kaliumia, seleeniä, sinkkiä ja rautaa.

Niiden proteiini on hyvälaatuista ja sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joten sienet sopivat hyvin myös lihan korvikkeeksi. Monissa sienissä on kuituja jopa puolet kuivapainosta. Kuidut pitävät olon kylläisenä pitkään ja tasoittavat verensokerin heilahteluja. Lisäksi ne edistävät suoliston hyvinvointia ja auttavat ehkäisemään muun muassa paksusuolensyöpää.

Älä maista, jos et tunnista

Ravintoaineiden lisäksi sienet sisältävät suuren määrän luonnon fytokemikaaleja.

Sienten terveyshyötyjä on tutkittumyös tulehdusten ja kasvainten ehkäisyssä, immuunipuolustuksessa, sydän- ja verisuonitaudeissa sekä diabeteksessa.

Metsäsienistä suosituimpia ovat kantarellit, tatit, rouskut, mustatorvisienet ja suppilovahverot, jotka päätyvät sienikoreista keittoon, salaattiin, piirakkaan ja säilykkeisiin.

Monet hyvistä ruokasienistä ovat myrkyllisiä ennen käsittelyä, esimerkiksi ryöppäämistä. Poimi siis vain niitä sieniä, jotka tunnistat varmasti.

Sieniharrastus on hyvä aloittaa opettelemalla helposti tunnistettavia ja suositeltavia kauppasienilajeja. Niistäkin vain muutama laji yhden syksyn aikana.

Sopivatko sienet vatsallesi?

Osalta ihmisistä puuttuu trehalaasi-ruoansulatusentsyymi, jolloin trehaloosi eli sienisokeri ei imeydy, vaan kulkeutuu paksusuoleen ja voi aiheuttaa laktoosi-intoleranssin kaltaisia vatsavaivoja. Eniten trehaloosia on herkkutateissa, kantarelleissa ja vaaleaorakkaissa. Pitkä kypsennys voi auttaa vähentämään vatsavaivoja.

Suppilovahvero-maapähkinävoinuudelit

aasialaistyyppiset sieninuudelit tummassa kulhossa
Aasialaistyyppinen maapähkinävoi-kastikkeella ja chilillä maustettu take away -annos saa hauskan twistin suomalaisista suppilovahveroista.

4 annosta | 15 min

1 pkt (180 g) riisinuudeleita

Sienet:

7 dl suppilovahveroita

2 rkl seesamiöljyä

Maapähkinävoikastike:

1 rkl tuoretta inkivääriä

2 valkosipulinkynttä

1 tuore chili

1 rkl seesamiöljyä

4 dl kookosmaitoa

1 dl maapähkinävoita

2 rkl riisiviinietikkaa (tai etikkaa)

1½ rkl soijakastiketta

1 rkl fariinisokeria

Koristelu:

½ dl korianteria

1. Paista sieniä kuumalla pannulla, kunnes vesi haihtuu. Lorauta sekaan seesamiöljyä ja paista hetki. Siirrä sienet sivuun.

2. Raasta inkivääri ja silppua valkosipulinkynnet ja chili. Kuullota ne seesamiöljyssä. Lisää pannulle loput kastikkeen ainekset ja kuumenna sekoittaen.

3. Kuumenna kattilassa litra vettä, lisää riisinuudelit ja anna hautua 3 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta nuudelit ja sekoita kastikkeeseen. Tarjoa nuudelit tuoreen korianterin kanssa.

Sieni-omenatartaletit

tartaletti valkoisella pitsilautasella
Syksyn sienet ja omenat yhdistetään nyt chilin ja roseepippurin kanssa. Ihanat gluteenittomat pohjat pysyvät koossa rasvan sijaan parmesaanijuustolla.

6 kpl | 55 min

Pohja:

100 g parmesaanijuustoa

2 dl mantelijauhetta

1 dl teff-jauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 muna

2 rkl vettä

Voitelu:

2 rkl voita tai margariinia

Täyte:

1 litra mustatorvisieniä tai suppilovahveroita

1 punasipuli

1 chili

2 pientä omenaa

2 rkl oliiviöljyä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 muna

1 dl basilikaa tai timjamia

1 tl sokeria

1 tl roseepippuria rouhittuna

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

¼ tl muskottipähkinää

Koristelu:

1 rkl roseepippuria

1. Raasta parmesaani hienoksi. Sekoita kuivat aineet kulhossa.Lisää parmesaani, muna ja kylmä vesi. Sekoita nopeastitasaiseksi, älä vaivaa. Kääri kelmuun ja siirrä jääkaappiin odottamaan.

2. Puhdista ja paloittele sienet. Silppua sipuli ja chili. Viipaloi omenat ohuiksi. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää öljy, sipuli, chili ja omenat. Kuullota.

3. Taputtele taikina voideltujen tartalettivuokien (Ø 10 cm) tai yhden ison vuoan (Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille.

4. Sekoita tuorejuusto, muna, yrtit ja mausteet. Annostele tuorejuustotäyte pohjille. Painele päälle sieniseosta.

5. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 25 minuuttia. Koristele sieni-omenatartaletit roseepippureilla.

Nyhtösieni

nyhtösientä
Nyhtösieni valmistuu helposti ja nopeasti uunissa. Siihen sopivat parhaiten miedot sienet, jotta mausteet pääsevät oikeuksiinsa. Kokeile myös herkkusieniä, kantarelleja tai suppilovahveroita. Kantarellit ja suppilovahverot voi nyhtää suikaleiksi käsin vetämällä.

4 annosta | 40 min

500 g herkkutatteja (tai viljeltyjä kuningasosterivinokkaita)

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

1 tl savupaprikaa

½ tl suolaa

¼ tl cayennenpippuria

¾ dl bbq-kastiketta

1. Puhdista sienet. Halkaise sienet pituussuunnassa ja revi ne säikeiksi haarukalla raaputtamalla.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

3. Levitä sienet uunivuokaan, ripottele päälle valkosipulit. Pirskota päälle öljy ja lisää mausteet. Sekoita hyvin.

4. Paahda uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes sienet hieman rapeutuvat ja ruskistuvat.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 7/2020.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt