Terve.fi

Miksi nainen ei halua seksiä?

Miksi nainen ei halua seksiä?
Kasvavalla määrällä naisista, joilla on mm. hormonien vähentymistä, työstressiä, parisuhdeongelmia tai vaihdevuodet, ongelmat kasaantuvat makuuhuoneeseen.
Julkaistu: 26.6.2012

Seksuaalinen haluttomuus eli lääketieteen termein hypoaktiivisen seksuaalisen halukkuuden häiriö (HSDD) on yleisin seksuaalihäiriöiden muoto kaiken ikäsillä naisilla. Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan lähes kolmasosa 18 – 59- vuotiasta naisista kärsii halukkuuden puutteesta, eikä ongelma ole vain heidän päässään.

Toisin kuin miesten yleisin seksuaalinen vaiva erektio-ongelma, naisten suurimman seksuaaliongelman aiheuttaa sekä psyykkiset, että fyysiset tekijät. Ongelma ei siis välttämättä ole korjattavissa vain pillereitä popsimalla.

- Naisten seksuaalisuus on tyypillisesti hyvin monitahoinen ja kohtalaisen monimutkainen aihealue, kuvailee seksipsykologi Sheryl Kingsberg. Vaikka haluaisimmekin yksinkertaistaa sen, jotta voisimme hoitaa ongelmaa, ei se yleensä toimi sillä tavalla, hän jatkaa.

Lähivuosina käyttöön otetut impotenssi-hoidot antavat kuitenkin uutta toivoa seksuaalihäiriöiden tutkimukseen sekä miehillä että naisilla. Tehokkaita terapioita on jo tarjolla, jotta haluttomuutta voidaan hoitaa.

Mitä on alhainen seksuaalinen halukkuus?

Vastoin yleistä käsitystä, seksikertojen lukumäärällä ei ole mitään tekemistä seksuaalisen halukkuuden tai tyydytyksen kanssa, asiantuntijat sanovat.

Jos nainen kokee huomattavaa seksuaalista haluttomuutta, mikä vaikuttaa hänen elämäänsä ja aiheuttaa huolta, ongelma saattaa hyvinkin olla HSDD.

Seksuaalinen halukkuus riippuu kuitenkin muistakin tekijöistä kuin vain alhaisesta libidosta tai seksivietistä.

Seksivietti vähentyy luonnollisesti iän mukana jo fysiologisten tekijöiden vuoksi. Seksuaalinen halukkuus sisältää myös ihmissuhde- ja psykologisia tekijöitä, jotka luovat halun olla seksuaalinen. Jotta haluttomuutta voitaisiin tutkia tulee siis kaikki nämä tekijät ottaa huomioon.

Alla on esitetty yleisimpiä haluttomuuteen vaikuttavia tekijöitä:

1. Parisuhteeseen liittyvät tekijät

Tyydyttävän tunne-elämän puuttuminen, lapsen syntymä, lähimmän holhoojaksi alkaminen (esim. vanhemman)

2. Sosiokulttuuriset tekijät

Työstressi, kumppanin painostus sekä median antama kuva seksuaalisuudesta, voi vaikuttaa negatiivisesti halukkuuteen.

3. Alhainen testosteronitaso

Testosteroni vaikuttaa seksiviettiin sekä naisilla että miehillä. Testosteronitasot ovat ylimmillään naisilla 25-vuoden tienoilla ja alkavat siitä vähitellen laskea vaihdevuosiin saakka, jolloin ne laskevat nopeasti.

4. Lääketieteelliset ongelmat

Psyykkiset sairaudet, kuten masennus tai sairaudet, kuten endometrioosi, kohtukasvaimet, kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttavat naisen seksuaaliseen halukkuuteen monella tapaa, kuten vähentämällä testosteronitasoa tai hidastamalla verenvirtausta.

5. Ikä

Veren virtaus ja androgeenitasot (horm.) laskevat jatkuvasti naisen ikääntyessä.

Miten halut palautetaan?

Koska naisen haluttomuus johtuu monesta eri tekijästä, vaatii ongelma yleensä useampia hoitomuotoja. Kun haluttomuutta aiheuttavat tekijät on tunnistettu, mahdollinen hoito voidaan aloittaa esimerkiksi seuraavin keinoin:

1. Seksiterapia ja/tai parisuhdeneuvonta

Seksuaalihäiriöt usein koskettavat parisuhteen molempia osapuolia, joten asioista olisi hyvä keskustella yhdessä tai erikseen ammattilaisen kanssa.

2. Lääkityksen muuttaminen tai vähentäminen

Jos ongelma johtuu lääkkeistä, reseptin muuttaminen tai vaihtoehtoiset hoidot ovat suositeltavia. Jos ongelma johtuu ehkäisypillereistä on syytä miettiä hormonittomien ehkäisytapojen käyttöönottoa.

3. Lääketieteellisten ongelmien selvittäminen

Sairauksien tai muiden lääketieteellisten ongelmien selvittäminen, jotka vaikuttavat viettiin.

4. Emättimen hormonitasot

Vaihdevuosien jälkeen emättimen kuivuutta voidaan hoitaa esim. estrogeenivoiteilla.

6. Testosteronihoito

Vaikka hormoneita tai lääkkeitä ei yleensä määrätä naisen seksuaalisen halukkuuden hoitoon, voidaan testosteronitasoja palauttaa lääkehoidolla takaisin normaaliksi.

Aiheesta kirjoittaa WebMD artikkelissaan “Why women lose interest in sex”

Kommentoi »