Normaalioloissa ihmisen ruumiinlämpö on keskimäärin 37 astetta (vaihtelee 35,8–37,8 asteeseen). Silloin kun elimistöön pääsee virus tai bakteeri, elimistö ryhtyy puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan nostamalla kehon lämpöä, sillä bakteerien selviytymismahdollisuudet lämpimämmässä ovat huonommat.
Kuume on siis yksi elimistön puolustusmekanismi. Elimistö kokee normaalin noin 37 asteen lämmön liian matalana, jolloin hypotalamus viestii elimistölle tarpeesta nostaa lämpöä. Tällöin elimistö pyrkii kohti uutta kynnyslämpötilaa supistamalla ihon verisuonia ja lisäämällä lihasten lämmöntuottoa, mikä tuntuu palelemisena.
Kun elimistö alkaa parantua, niin kuume lähtee laskuun. Elimistö pyrkii palauttamaan ruumiinlämmön normaalitasolle hikoilemalla.
Vinkit kuumeeseen
Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila vinkkaa Ylen haastattelussa, että pienessä lämmössä ei kuumetta alentavia lääkkeitä ole syytä ottaa, vaan kannattaa antaa kuumeen tehdä työnsä. Jos kuumeilu kestää useita päiviä tai lämpö nousee yli 38,5 asteeseen, niin tällöin Halilan mukaan lääkkeiden ottaminen on kannattavaa.
Vilttivuoren alle linnoittuminenkaan ei ole kuumeessa paras vaihtoehto, koska lämpö saattaa vain nousta entisestään. Halila suositteleekin pukeutumaan mieluummin kohtuullisen viileästi.
Lähteet: