Sairaudet

Miksi kuumeessa palelee?

Kuume on yksi elimistön puolustusmekanismeista: kehon lämpö nousee, jotta bakteerit ja virukset eivät selviäisi elimistössä pitkään.

Teksti Lauri Leinonen
4.8.2016 Terve.fi

Normaalioloissa ihmisen ruumiinlämpö on keskimäärin 37 astetta (vaihtelee 35,8–37,8 asteeseen). Silloin kun elimistöön pääsee virus tai bakteeri, elimistö ryhtyy puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan nostamalla kehon lämpöä, sillä bakteerien selviytymismahdollisuudet lämpimämmässä ovat huonommat.

Kuume on siis yksi elimistön puolustusmekanismi. Elimistö kokee normaalin noin 37 asteen lämmön liian matalana, jolloin hypotalamus viestii elimistölle tarpeesta nostaa lämpöä. Tällöin elimistö pyrkii kohti uutta kynnyslämpötilaa supistamalla ihon verisuonia ja lisäämällä lihasten lämmöntuottoa, mikä tuntuu palelemisena.

Kun elimistö alkaa parantua, niin kuume lähtee laskuun. Elimistö pyrkii palauttamaan ruumiinlämmön normaalitasolle hikoilemalla.

Vinkit kuumeeseen

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila vinkkaa Ylen haastattelussa, että pienessä lämmössä ei kuumetta alentavia lääkkeitä ole syytä ottaa, vaan kannattaa antaa kuumeen tehdä työnsä. Jos kuumeilu kestää useita päiviä tai lämpö nousee yli 38,5 asteeseen, niin tällöin Halilan mukaan lääkkeiden ottaminen on kannattavaa.

Vilttivuoren alle linnoittuminenkaan ei ole kuumeessa paras vaihtoehto, koska lämpö saattaa vain nousta entisestään. Halila suositteleekin pukeutumaan mieluummin kohtuullisen viileästi.

Lähteet:

Terveyskirjasto

YLE

Terve.fi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi