Terve.fi

Miksi iho kuivuu ja miten hoidan?


Jokaisella varmasti on kuiva iho jossain vaiheessa elämäänsä, mutta ongelma yleistyy iän myötä. Taipumus kuivaan ihoon voi olla perinnöllinen, mutta asiantuntijat arvioivat, että ainakin 75 %:lla yli 64-vuotiaista on kuiva iho. Saatamme pitää itsestään selvänä, että iho muuttuu kuivaksi vanhetessa, mutta suurin osa kosteudensitomiskyvyn menetyksestä johtuu auringonvalolle altistumisesta.

Auringon aiheuttamien vaurioiden seurauksena on ohut iho, joka ei sido kosteutta.

Ajan oloon luonnollinen rasvan tuotto ihossa vähenee ja iho ei ole enää yhtä kosteutettu kuin aiemmin. Ihon ulointa kerrosta voidaan verrata tiilimuuriin: ihon solut on ladottu kerroksittain ja niiden välissä on laastina keratiinia ja rasvaa, jotka ylläpitävät ihon joustavuutta. Kuten tiilimuurikin kuivuu ja murenee ajan ja luonnonvoimien vaikutuksesta, ihosta voi tulla kuiva, halkeileva ja kutiseva. Jotkut sairaudet kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, sokeritauti ja munuaissairaus lisäävät todennäköisyyttä kuivan ihon kehittymiseen.

Kuivan ihon hoito kosteusvoiteilla

Ensimmäinen tapa suojautua kuivaa ihoa vastaan on toimiva kosteusvoide, joka pehmentää ja tasoittaa ihoa vedellä ja rasvalla. Osa näistä tuotteista sitoo kosteutta iholle ja sulkee sen ihon sisään, osa taas estää ihoa kuivumasta muodostamalla siihen paksun läpäisemättömän pinnan. Yksi tehokkaimmista tuotteista on vaseliini. Sitä käytetään useissa kosteus- ja rasvavoiteissa, koska se pysäyttää kosteuden menettämisen tukkimatta ihohuokosia. Lanoliini on toinen laajalti käytetty ainesosa. Huolimatta kyvystään rauhoittaa ärtynyttä kuivaa ihoa, kosteusvoiteet eivät voi estää tai vähentää juonteita ja ryppyjä.

Kuivan ihon oireita

  • Hilseilevät ihoalueet
  • Ihon kutina
  • Hilseilevä punoitus iholla
  • Ihon yleinen kuivuus

Vaseliini, tehokkuudestaan huolimatta, ei ole kovin suosittu kosteuttajana yksinään, koska se tuntuu rasvaiselta. Henkilöiden, jotka kärsivät käsien nivelvaivoista, on vaikea levittää tätä paksua voidetta iholle. Kosteuttavat öljyt, kuten mineraaliöljy, ovat tehokkaita olematta rasvaisen tuntuisia. Vaseliini ja kosteuttavat öljyt eivät sisällä vettä. Koska ne eivät lisää kosteutta, niitä on paras käyttää peseytymisen jälkeen veden sitomiseksi ihoon sen ollessa vielä kostea Tämä pidentää niiden ihoa pehmentävää vaikutusta.

Vinkki

Kosteusvoidetta hankittaessa kallis hinta ei ole tae tuotteen tehokkuudesta. Edullisempi voide mahdollisesti kosteuttaa ihoa yhtä hyvin tai paremmin kuin kallis merkkituote.

Emulsiovoiteet ovat ihoa pehmentäviä tuotteita, joiden perusvalmistusaineet ovat vesi ja öljy. Moniin kosmeettisiin tuotteisiin on lisätty tuoksua tai väriaineita. Emulsiovoiteet ovat suositumpia kuin vaseliini ja öljyt, koska ne ovat vähemmän rasvaisia ja kosmeettisesti miellyttävämpiä. Öljy-vesi-emulsiovoiteissa on ohuempi koostumus kuin vesi-öljy-emulsiovoiteissa, koska niissä on enemmän vettä. Useimmissa on myös emulgointiaineita estämässä vettä ja rasvaa erottumasta toisistaan.

Humektantteja, ”kosteudensäilyttäjiä”, mukaan lukien sorbitolia ja glyserolia, käytetään kosteudensitomiseen iholle edistämään kosteuttavaa vaikutusta..

Kuusi tapaa estää ihon kuivuminen

Kosteusvoiteiden lisäksi pari muutosta elintavoissa ja ympäristössä voi lievittää kuivaa ihoa:

  1. Käytä ilmankostuttajaa keskuslämmityskautena.
  2. Kylvyssä tai suihkussa käytä haaleaa vettä kuuman sijasta. Kuuma vesi kuivattaa ihoa irrottamalla sen luonnolliset rasvat.
  3. Valitse saippuoita, jotka eivät kuivaa ihoa eivätkä sisällä hankaavia tai ärsyttäviä aineita. Rasvoja sisältävät saippuat kuivattavat ihoa vähemmän kuin tavalliset, nestemäiset tai antibakteeriset saippuat.
  4. Hankaamisen sijasta taputtele ihosi kuivaksi kylvyn jälkeen.
  5. Levitä kosteusvoidetta iholle välittömästi kylvyn jälkeen säilyttämään ihon kosteus.
  6. Pukeudu pehmeisiin kankaisiin kuten puuvillaan, veluuriin tai silkkiin, jotka eivät hankaa tai ärsytä ihoa.

Copyright © 2002 by the President and Fellows of Harvard College.

Julkaistu: 11.3.2010