Menitkö nukkumaan kirkasäänisenä mutta aamulla heräätkin raspikurkkuna? Muutosta voi selittää äänihuulien kuivuminen ja turpoaminen. Sitä tapahtuu, jos olet edellisenä päivänä puhunut kovaa, huutanut tai juhlinut.
– Muutos on tällöin ohimenevä. Päivän parin päästä ääni on yhtä kirkas kuin ennenkin, korva-, nenä- ja kurkkutautien ja foniatrian erikoislääkäri Ahmed Geneid Helsingin yliopistollisesta sairaalasta sanoo.
Äänen äkillinen käheytyminen tai menetys voi johtua myös kurkunpäätulehduksesta. Silloin kannattaa kokeilla höyryhengitystä ja välttää puhumista.
– Jos joutuu tulehduksesta huolimatta olemaan paljon äänessä, äänihuulen reunaan voi kehittyä pieni limakalvomuutos, kuten polyyppi. Se voi pitkittää ongelmaa.
Aamukäheyden syy voi olla myös voimakas kuorsaus. Kuorsatessa hengitys kulkee suun kautta, jolloin nenä ei kostuta ilmaa. Silloin kurkunpää tuntuu herätessä kuivalta.
– Kuivuus saa äänen säröilemään ja karheutumaan, mikä häviää pikkuhiljaa juomalla.
Närästys ja refluksitauti voivat aiheuttaa kurkkukipua, palan tunnetta kurkunpäässä ja rykimistä. Sekin voi ärsyttää äänihuulia ja häiritä äänen laatua.
Myös ikä vaikuttaa. Lapsen äänihuulet värähtelevät 300–350 kertaa sekunnissa, aikuisen naisen noin 200 ja miehen 100.
– Naisten äänihuulet värähtelevät enemmän, koska ne ovat lyhyemmät ja ohuemmat. Siitä myös johtuu naisten korkeampi ääni.
Ikääntyessä äänihuulet ohenevat entisestään, jolloin ne eivät enää värähdellessään sulkeudu kuten nuorena. Äänihuulien välistä vuotaa ilmaa, jolloin ne alkavat falskata ja ääni käheytyy.
Tarvittaessa äänihuulet voidaan täyttää. Kirurginen toimenpide voidaan tehdä esimerkiksi silloin, jos ihminen on ammatissa, jossa pitää pystyä puhumaan paljon.
– Apu on vain tilapäinen, toimenpiteen vaikutus kestää noin vuoden. Naisilla myös vaihdevuosien hormonikorvaushoito voi hidastaa ikääntymisen vaikutuksia.
Pitkäaikainen tupakointi vähentää värähtelyä, sillä se aiheuttaa äänihuulten turvotusta. Kun tupakoinnin lopettaa, turvotus voi hiljalleen hävitä ja ääni kirkastua. Jos näin ei käy, turvotus voidaan poistaa kirurgisesti.
Äänenkäyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi johtotehtävissä työskentelevillä on taipumus puhua monotonisesti ja matalalla äänellä, sillä puhetapaa pidetään vakuuttavana.
Jotkut taas puhuvat tarpeettoman kovaa tai hiljaa, lähes kuiskaten. Luonnottomat puhetavat väsyttävät ja rasittavat ääntä.
– Luonnollinen puhetapa on paras, eli kun ääni nousee ja laskee.
Jos joutuu puhumaan päivästä toiseen tavallista kovempaa etenkin tilassa, jossa akustiikka on huono, voi altistua hyvänlaatuisille äänihuulikyhmyille. Ne estävät äänihuulten kunnollisen sulkeutumisen ja aiheuttavat siten käheyttä.
Joskus äkillisen äänen käheytymisen aiheuttaa äänihuulihalvaus. Se voi johtua kaulan alueelle tehdystä leikkauksesta, keuhkojen tai kaulan kasvaimesta tai hermoston sairauksista. Käheys saattaa olla myös äänihuulien syövän oire.
Äänihuulien kuntoa ja toimintaa arvioidaan kurkun kautta peilaamalla. Pienet muutokset voidaan kuitenkin havaita vain kuvauksella, joka tehdään nenän tai suun kautta.
Jos äänihuulissa ei havaita vikaa, mutta ääni säröilee, sortuu ja väsyy, puhutaan toiminnallisesta häiriöstä. Usein ongelmat johtuvat äänen liiallisesta rasittumisesta.
Häiriöitä korjataan levolla ja puheterapialla eli äänitekniikka- ja äänenkäyttöharjoituksin.
Huolla ääntä
1. Laula. Se on äänihuulten kuntosalitreeniä ja pitää ne kunnossa. Rentoudu, sillä lihasjännitykset voivat tehdä äänenkin kireäksi.
2. Vaali sisäilmaa. Matala kosteustaso sisätiloissa kuivattaa äänihuulia ja limakalvoja. Hyvä kosteustaso on yleenä noin 40–50 prosenttia. Käytä tarvittaessa ilmankostutinta.
3 Juo tarpeeksi vettä. Jos juot liian vähän, nenänielusta ja suusta tuleva lima muuttuu sitkeäksi. Se aiheuttaa rykimistä. Rykiminen ärsyttää äänihuulia ja jopa aiheuttaa pieniä muutoksia. Juo vettä pitkin päivää.
4. Kostuta kurkunpäätä. Apteekista saatava vesipiippu on tärkeä apuväline puhetyöläisille, flunssaisille sekä astmalääkkeitä käyttäville. Tietyt astmalääkkeet kuivaavat ja ärsyttävät äänihuulia.
5. Treenaa hengitystä. Palleahengityksestä on apua etenkin puheita pitäessä. Puhu selkäranka suorana, hartiat rentoina. Ääni kantaa eikä väsy.
Hae apua
Äänihuulet on tutkittava, jos äänen käheys kestää ilman syytä yli kaksi viikkoa. Hakeudu silloin korvalääkärille tai foniatrille, jotta äänihuulet voidaan kuvata. Kuvantamisella arvioidaan äänihuulten rakennetta ja mahdollisia muutoksia. Apuna voi olla ääniterapia tai antibioottikuuri, joskus leikkaus. Myös nielemisongelmat ja jatkuva kurkkukipu vaativat lääkärikäyntiä.
