Terve.fi

Mikä avuksi kuivaan ja ärtyvään ihoon?


Atooppinen ihosairaus on yksi osa-alue atooppisten sairauksien ilmentymäkirjoa.

Atooppisten sairauksien ilmentymäkirjoon kuuluvat myös allerginen nuha, astma ja allergia yhdelle tai useammalle ruoka-aineelle.

On henkilöitä, jotka kärsivät tautiryhmän jokaisesta sairaudesta, mutta vielä enemmän on heitä, joilla on tautiryhmästä vain yksi tai kaksi sairautta, kuten vaikkapa kuivaihoisuus ja heinänuha.

Yhteistä atooppisista sairauksista kärsiville ihmisille on elimistön puolustusjärjestelmän vääränlainen, ikään kuin ”ylireagointi” jollekin ympäristön aineelle, kuten esimerkiksi eläinhilseelle tai siitepölylle.

Atooppisesta kuivaihoisuudesta kärsii suomalaisista noin joka viides henkilö. Oireet alkavat usein ensimmäisten pakkasilmojen myötä.

Kuivaihoisuus ei aina ole atopiaa

Perinnöllistä iktyoosia sairastavilla on geenivirhe, minkä johdosta iho on hilsehtivä ja luonnostaan hyvin kuiva. Iän myötä kaikkien iholla tapahtuu muutoksia, kuten ohentumista ja rasvapitoisuuden alentumista, mikä voi johtaa ihon kuivumiseen.

Liialliset saippuapesut ja jatkuva kosteus saattavat myös vaurioittaa ihon luonnollista suojakerrosta ja johtaa ihon kuivumiseen, joka korjaantuu lisäämällä perusvoiteiden käyttöä ja vähentämällä pesuja.

Atooppisesta ihosairaudesta kärsivällä iho on muita ihmisiä herkempi kuivumaan ja heidän ihonsa on erityisen altis kärsimään liiallisesta kosteudesta ja toistuvista pesuista. Atooppisen ihottuman syntyyn vaikuttavat perinnölliset tekijät, mutta ihottuma voi ilmaantua myös terveihoisten lapsille.

Kutina keskeisin oire

Tauti antaa ensimerkkinsä usein jo alle vuoden iässä, mutta joillakin ihottuma puhkeaa vasta nuorena aikuisena. Eri ikäkausina ihottumalla on omat mielipaikkansa, kuten vauvoilla posket ja päänahka, nuorilla ja aikuisilla raajojen taivealueet. Joillakin ihottuma ilmenee rajatulla ihoalueella, kuten käsissä.

Ihon kuivuessa se menettää luonnollisen suojansa ja ympäristön vieraat aineet pääsevät ihon läpi, jolloin tulehdussolut pääsevät niiden kanssa vuorovaikutukseen. Tämä johtaa tulehdusreaktioon, jonka keskeisin oire on kutina.

Atooppinen iho kutiseekin erityisen paljon, ja se on usein sairauden häiritsevin piirre, joka voi viedä yöunet. Auringon ultraviolettisäteillä on tulehdusta ja kutinaa lievittävä vaikutus ihoon, ja moni saakin kesäisin auringosta avun ihoonsa. Talvisin taas ihottuma hankaloituu, kun kylmyys kuivattaa ilmaston.

Voiteista helpotusta

Kuiva iho ei pidä karkeista villa- ja keinokuiduista, vaan sen verhoamiseksi suositaan puuvillaa.

Perusvoiteita on käytettävä päivittäin, ja saippuoiden sijaan iho pestään perus- tai pesuvoiteilla. Myös hiki ärsyttää herkkää ihoa, joten hellävarainen voidepesu fyysisen rasituksen jälkeen on paikallaan.

Hajusteet ja kosmetiikkatuotteisiin lisätyt erilaiset säilöntäaineet voivat paitsi allergisoida, myös pahentaa ihotulehdusta muulla tavoin, joten niiden käytössä on noudatettava varovaisuutta.

Tulehtuneen kuivan ihon punoituksen ja kutinan rauhoittavat ärsyttävien tekijöiden välttäminen ja kortisonivoiteet, joista vain miedoimmat ovat saatavilla ilman reseptiä.

Antihistamiinitableteista voi joskus saada lievitystä hankalimpaan kutinaan, ja uv-säteiden suotuisia ominaisuuksia hyödynnetään valohoitolaitteilla ja ilmastohoitokuntoutuksessa.

Faktaa atooppisesta ihottumasta

  • Tavallisimmat kuivaihoisuuden syyt ovat liialliset saippuapesut ja taipumus atooppiseen ihottumaan
  • Lievissä oireissa riittää pesujen keventäminen ja oikeanlaisen perusvoiteen säännöllinen käyttö
  • Kuiva iho kutisee, mikä on merkki hoidon tarpeesta
  • Käsikaupan miedot kortisonivoiteet rauhoittavat lievän ihottuman ja ohuempien ihoalueiden oireet
  • Lääkäriltä voi kysyä tehokkaampia lääkehoitoja
  • Laaja-alaisesti rikki, kipeä tai erittelevä ihottuma on aihe kiireiselle lääkärikäynnille
Julkaistu: 11.3.2010