Terve.fi

Migreenin hoidon periaatteet

Migreenin hoidon periaatteet
Migreenin oikea hoito perustuu oikeaan diagnoosiin, johon päästään ainoastaan oireista kärsivän henkilön oman kertomuksen avulla. Apuna tässä on huolellisesti täytetty päänsärkypäiväkirja. Lue lisää.
Teksti
Julkaistu: 10.11.2005

Oikea hoito perustuu oikeaan diagnoosiin, johon päästään ainoastaan oireista kärsivän henkilön oman kertomuksen avulla. Apuna tässä on huolellisesti täytetty päänsärkypäiväkirja, jonka avulla lääkäri voi varmistaa, onko kyseessä on migreeni.

Varhainen hoitoon hakeutuminen kannattaa

Tutkijat ovat päätyneet painottamaan migreenin varhaisen hoidon merkitystä. Uusi tutkimusnäyttö kertoo aivokalvojen verisuonien herkistymisestä tulehdusvälittäjäaineille. Tulehdusvälittäjäaineita vapautuu jo varhaisessa vaiheessa migreenikohtauksen aikana. Kun tilanne toistuu, aivot oppivat reagoimaan herkemmin kipua aiheuttaviin välittäjäaineisiin seuraavien migreenikohtausten aikana. Tästä seuraa herkistyminen kivulle eli allodynia.

Mikäli migreenikohtauksia ei hoideta ja kivulle herkistyminen (allodynia) pääsee kehittymään, se vähentää migreeniin kehitettyjen täsmälääkkeiden tehoa. Tämä uusi tieto korostaa tehokkaan migreenilääkityksen aloittamista varhaisessa vaiheessa sairautta, jotta hyvä hoitovaste saavutetaan.

Osa migreeniä sairastavista tulee toimeen päänsärkynsä kanssa joko täysin ilman lääkkeitä tai vain vähäisen särkylääkityksen avulla. Toimintaa haittaavien kohtauksien hoito vaatii kuitenkin lääkkeitä tai lääkeyhdistelmiä, joskus estolääkitystä. Migreenikohtauksessa hoidossa lääkärin tekemiin valintoihin vaikuttavat kohtauksen vaikeusaste, pahoinvointi, oksentaminen, kohtauksen alkamisajankohta, olosuhteet, muut sairaudet ja hoidon mahdolliset haittavaikutukset.

Migreeniä helpottaa lääkkeiden lisäksi lepo ja nukkuminen. Kohtauksen sattuessa pitäisi mennä lepoon rauhalliseen, pimeään, viileään paikkaan. Joskus myös kylmä kääre otsalla auttaa kipukohtauksessa.

Migreeniä sairastavat tunnistavat usein tekijöitä, jotka laukaisevat tai pahentavat heidän kohtauksiaan. Näitä ärsykkeitä välttämällä saattaa osa kohtauksista helpottua tai estyä. Hyvää migreenin estohoitoa ovat säännöllinen unirytmi, laukaisevien tekijöiden välttäminen sekä sellaiset ruokailutavat, jotka saavat veren sokerin pysymään tasaisena.

Jos migreenikohtauksia on kuukaudessa kolme tai enemmän, on syytä harkita lääkärin määräämää estohoitoa lääkkeellä. Migreenin estohoitoon voidaan käyttää beetasalpaajia, ei kuitenkaan mielellään astmapotilailla. Erityisesti mikäli mukana on myös jännityspäänsärkyä, estohoitoon soveltuvat tietyt masennuslääkkeet. Myös epilepsialääkkeitä käytetään migreenin estohoitoon.  

  • Tunnista migreenisi laukaisevia tekijöitä ja pyri välttämään niitä.
  • Pidä päänsärkypäiväkirjaa. Se auttaa keskusteluissa lääkärisi kanssa.
  • Pyri vähentämään stressiä.
  • Pidä huolta kunnostasi liikkumalla, syömällä ja nukkumalla säännöllisesti.

  • Migreenikohtauksen lääkehoito heti kivun alussa.
  • Kohtauksen estolääkitys mikäli tarpeen.
  • Yllämainittujen lääkehoitojen yhdistelmät.

Keskustele migreenistäsi lääkärin kanssa ja pidä hänet tietoisena tilastasi. Näin hän ymmärtää sairauttasi paremmin ja saat mahdollisimman toimivan hoidon.

Krooninen päivittäinen päänsärky on useimmiten jatkuvan migreenin, jännityspäänsäryn ja särkylääkkeiden liikakäytön yhdistelmä. Hoidossa on oleellista lopettaa käytössä olevien särkylääkkeiden liikakäyttö ja särkylääkkeiden purkamisen jälkeen aloittaa mahdollisesti tarvittava päänsäryn estohoito.

Kommentoi »