Rakkausklinikalle kirjoittava nainen kertoo mustasukkaisesta miehestään, joka on vuosia seurannut naista GPS-laitteella ja vahtinut naisen yksityistä viestittelyä. Mies on joutunut mustasukkaisen käytöksen vuoksi ongelmiin myös työyhteisössään, minkä vuoksi hänet on ohjattu työterveyden avun piiriin. Mies vähättelee tekojaan eikä omien sanojensa mukaan enää seuraa naista. Nainen kokee yhteisen tulevaisuuden ahdistavana ja on kertonut kumppanilleen, että haluaa erota. Mies ei näe perusteita erolle. Perheessä on erityislapsi ja nainen kertoo, että yksin jääminen huolestuttaa häntä sekä taloudellisesti että oman jaksamisen kannalta.
Suomen lainsäädäntö mahdollistaa avioeron jokaiselle syitä kyselemättä, mutta moni pohtii silti eron moraalista oikeutusta ja lähipiirin reaktioita. Tällaiset pohdinnat voivat kerta toisensa jälkeen siirtää eropäätöksen tekoa. Kaikki eroon liittyvät kysymykset ratkeavat yksi kerrallaan eikä valmista kokonaissuunnitelmaa tarvitse olla, muistuttaa perheneuvoja Päivi Stelin-Valkama.
Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.
Pohditko sinä parisuhdeasioita tai onko sinulla haasteita parisuhteessasi? Voit lähettää oman kysymyksesi Rakkausklinikan perheneuvojille anonyymisti tästä.
”Saako vaan erota?”
”Mieheni seurasi useita vuosia autoani GPS-laitteella. Lisäksi hän vahti WhatsAppin ja Facebook Messengerin käyttöäni tarkkailemalla, milloin olen paikalla palveluissa ja arvaili kavereistaan, kenelle heistä kirjoitan (en kenellekään). Nyt olen kertonut, että tämä suhde ei enää anna minulle sellaisia asioita, joita haluaisin, ja seksi tuntuu pakolta ja velvollisuudelta, jopa kuvottavalta. Olen kertonut, että haluan erota.
Mies vähättelee tekojaan ja kaikki on hänen mukaansa nyt hyvin, kun hän ei enää vahdi tekemisiäni ja GPS-laite on poistettu autostani – tai siirretty paikkaan, josta en sitä löydä. Mies on omien sanojensa mukaan kuormittanut näillä mustasukkaisilla luuloillaan myös työyhteisöään niin paljon, että työteho on laskenut ja siten myös palkkaus. Hänet on työantajan toimesta ohjattu työterveyslääkärille ja -psykologille.
Olen selvittänyt asuntovälittäjän kautta asuntomme arvoa ja laittanut pankille lainalupaushakemuksen. Mies on kuitenkin sitä mieltä, että asiat ovat puhuttavissa eikä yhteiselämän päättämiselle ole perusteita, koska saa nyt itselleen tukea ja kolmatta henkilöä ei ole. Minusta yhteinen tulevaisuus tuntuu ahdistavalta ja siltä, että en enää kykene tähän. Haluan päättää yhteiselämän ja antaa mahdollisuuden jollekin uudelle asialle elämässä. Toki yksin jääminen pelottaa sekä taloudellisesti että arjen taakan kantamisen ja yksinolon vuoksi. Meillä on erityislapsi.
En halua edes yhdessä terapiaan enää. Saako vaan erota? Mies selvästi ei käsitä, että voin huonosti, vaikka hän näkee, että kiukun ja riidan hetkinä saatan jopa lyödä itseäni.”
Perheneuvoja Päivi Stelin-Valkama vastaa:
Kiitos kysymyksestäsi! Se piirtää kuvan hyvin vaikeasta, vuosia jatkuneesta mustasukkaisuudesta. Kun miehesi työteho on alentunut ja hänen työyhteisönsäkin on kuormittunut hänen harhaisten kuvitelmiensa tähden, on vaikeata uskoa tilanteen paranemiseen lähitulevaisuudessa tai myöhemminkään.
Kerrot, että mies on ohjattu työterveyslääkärille ja psykologille. Tiedätkö, onko hän myös käyttänyt näitä palveluita? Mitä hän tarkoittaa tuella, jota nyt saa? Voisi kuvitella, että näin pakonomaiseen ja harhaiseen ajatteluun ja siitä nousevaan toimintaan olisi tarjottu terapeuttisen keskustelun lisäksi myös lääkitystä. Ottaisiko miehesi sinut mukaan yhteiselle lääkärikäynnille? Silloin kaikki teistä kolmesta tietäisivät, missä mennään. Lääkärin läsnäolo voisi mahdollistaa keskustelun ja helpottaa sitä.
Sanot, ettet halua enää edes terapiaan yhdessä. En tiedä, oletteko jossain vaiheessa kokeilleet pariterapiaa, vai mietitkö asiaa yleisellä tasolla. Tässä kohdassa kuitenkin kysyt yksinkertaisesti, saako vain erota. Tämä huudahduksesi koskettaa minua. Se kuulostaa kaikkensa yrittäneen naisen väsyneeltä pyynnöltä.
Tiedämme toki, että Suomen lainsäädäntö mahdollistaa avioeron jokaiselle syitä kyselemättä. Tämä ei kuitenkaan taida olla kysymyksesi ydin. Et mieti lakia vaan jotain muuta, luultavasti moraalista oikeuttasi eroon tällaisessa tilanteessa.
Saako sairaan jättää? Tämä on monen puolison kipeä kysymys. Ymmärtäisikö lähipiiri? Tuomitsisiko joku eron? Ehkä omat tunteesikin ovat ristiriitaisia. Pitäisikö tässä vielä sinnitellä, kun on pitkä yhteinen historia ja lapsi? Tällaiset pohdinnat voivat kerta toisensa jälkeen siirtää päätöksen tekoa.
Keneltä kaipaisit lupaa ja oikeutusta eroon? Luulen, että kysymyksesi luettuaan useimmat meistä pitävät eroa harkittuna ja viisaana vaihtoehtona. Onko se edes vaihtoehto vai enemmänkin ainoa mahdollisuus? Luultavimmin lapsennekin on kuullut ja nähnyt kuvaamiasi kuormittavia tapahtumia ja kärsinyt niistä. Olennaista on se, että annat itse itsellesi luvan erota. Olet jaksanut vuosikausia elämää vakavasti mielenterveysongelmaisen miehen rinnalla. Miten olet sinnitellyt sellaisen kuormituksen alla? Olisiko nyt uuden vaiheen aika? Oman elämäsi aika.
Et ymmärrettävästi halua enää lähteä terapiaan miehesi kanssa. Entä yksin, omana itsenäsi? Teidän on yhdessä vanhempina mahdollista hakeutua myös perheasioiden sovitteluun, jossa tarkastellaan hyvään eroon liittyviä asioita lasten kannalta ja tehdään lapsia koskevia sopimuksia. Sovittelussa ei enää ratkota parisuhdekysymyksiä.
Millainen ystävä- ja sukulaisverkosto sinulla on tukenasi? Kerrot, että teillä on erityislapsi. Millaista tukea hän tarvitsee? Millainen rooli hänen isällään on hänen elämässään nyt ja millainen toivoisit sen olevan mahdollisessa eron jälkeisessä tulevaisuudessa? Ehkä olet pohtinut vanhemmuuteen liittyviä asioita jo paljonkin. Missä määrin ero lapsen isästä keventäisi tai lisäisi kuormaasi?
Jos – tai paremminkin kun – päädyt eroratkaisuun, muista, että kaikki tilanteeseen liittyvät kysymykset ratkeavat yksi kerrallaan. Sinulla ei tarvitse eikä voikaan olla valmista kokonaissuunnitelmaa. Ammattilaiset ovat olemassa sitä varten, että saat tukea. Välillä tuki liittyy käytännön kysymyksiin, välillä ihmissuhteisiin ja omaan hyvinvointiin. Jokaisen ottamasi askeleen myötä vahvistut ja löydät uutta voimaa.
Voit etsiä vertaistukea niin nettiryhmistä kuin omalta tai lähipaikkakunnaltasi. FinFami on valtakunnallinen järjestö, joka toimii mielenterveysongelmista kärsivien henkilöiden omaisten tukena. Kunnalliset perheneuvolapalvelut auttavat lasten asioissa. Lähin kirkon perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa terapeuttista keskusteluapua niin yksilöille, pareille kuin perheille eri kokoonpanoissa. Valikoimaan kuuluvat myös erokysymykset ja perheasiain sovittelu.
Voimia sinulle. Ethän jää yksin!
Päivi
Hae rohkeasti apua kirkon perheneuvonnasta!
Kirkon perheasiain neuvottelukeskuksia on 40 ja niissä työskentelee yli 180 työntekijää. Perheneuvonnassa on mahdollista keskustella ammattilaisen kanssa parisuhteen ja perheen vaikeuksista tai oman elämän solmukohdista. Asiakkaaksi voi tulla yksin tai yhdessä puolison tai muun läheisen kanssa. Asiakkuus ei vaadi kirkon jäsenyyttä ja se on asiakkaalle maksutonta. Noin puolella keskuksista on ostopalvelusopimus kunnan tai kuntayhtymän kanssa perheasioiden sovittelusta ja/tai perheneuvonnasta.
Kirkon perheneuvonnassa oli viime vuonna reilut 17 000 asiakasta. Suurimpana tulosyynä edellisvuosien tapaan olivat vuorovaikutusongelmat. Perheneuvontaa tarjottiin videovälitteisesti 41 254 kertaa ja puhelimitse 10 546 kertaa.
Kaipaatko sinä neuvoja parisuhteeseesi? Voit lähettää kysymyksesi Rakkausklinikalle anonyymisti tästä. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia joka perjantai.
Kysymyksiä Rakkausklinikalle tulee paljon, emmekä valitettavasti ehdi vastata ihan kaikkiin, mutta vastaamme niin nopeasti ja niin moneen kysymykseen kuin mahdollista.