Kauneus & Terveys

Mitä sähköposteille ja nettitileille tapahtuu kuoleman jälkeen?


Lähes jokainen ihminen jättää jälkeensä nettiomaisuutta. Miten nettitilit ja sähköpostit poistetaan?
Kuvat Riikka Kantinkoski

Teknologiasta on tulossa yhä yleisempi ja luontevampi surutyön väline, vaikka se vielä tuntuukin oudolta ajatukselta.Ruotsissa on esimerkiksi välitetty reaaliaikaista videokuvaa hautajaisista niille läheisille, jotka eivät pääse paikalle.Tarjolla on myös nettipalveluita, joiden kautta voi lähettää läheisille sähköpostiviestejä kuoleman jälkeen. Palveluun voi kirjoittaa viestit valmiiksi ja määrittää niiden lähetysajankohdan jopa vuosien päähän.

– Ennen ihmiset jättivät kuoleman lähestyessä jälkeensä kirjeitä ja videoita läheisille. Tulevaisuudessa lähetetään yhtä enemmän sähköpostiviestejä tai nettivideoita. Mielestäni se on esimerkiksi kuolemansairaalle erinomainen tapa jättää viesti. Vanhempi voi ajoittaa viestinsä aikaan, jolloin lapsi on tarpeeksi vanha ymmärtämään viestin sisällön, tutkija Anna Haverinen toteaa.

Miten kuollut poistetaan nettiyhteisöstä? 

Lähes jokainen ihminen jättää jälkeensä nettiomaisuutta: lukuisia salasanoilla suojattuja nettitilejä, esimerkiksi Facebookiin, Twitteriin ja muihin verkkoyhteisöihin. Kuolleen tilien poistaminen näistä yhteisöistä voi olla vaikeaa.

– Lainsäädäntö laahaa tässä asiassa perässä. Jokaisella nettisivustolla on omat käytäntönsä käyttäjän kuoleman varalle – tai ei käytäntöä lainkaan, Anna Haverinen sanoo.

Esimerkiksi Facebookissa on lomake, jolla voi ottaa yhteyttä ylläpitoon läheisen kuoleman jälkeen.

– Mutta se on hyvin monimutkainen prosessi. Ongelmallisia ovat myös netissä olevat sähköpostit, joihin ei päde kirjesalaisuus. Kuolleen sähköpostiviestit kuuluvat lain mukaan palvelun tarjoajalle, eivät omaisille.

Tulevaisuudessa nettipalveluiden rekisteröitymislomakkeessa todennäköisesti kysytään, mitä ihminen haluaa sisällölle tapahtuvan kuolemansa jälkeen. Markkinoilla on jo nyt nettiomaisuuden testamenttiohjelmia, jotka tarkistavat säännöllisesti, onko käyttäjä hengissä. Jos käyttäjä ei vastaa tiedusteluihin, ohjelma lähettää salasanat käyttäjän listaamille omaisille.

Julkaistu: 10.8.2012