Terve.fi

Medscape: Sperman laatu on heikentynyt huomattavasti

Medscape: Sperman laatu on heikentynyt huomattavasti

Länsimaisten miesten sperman laatu on laskenut. Viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana siittiöiden määrä spermassa on vähentynyt keskimäärin noin puoleen.
Mainos

Siittiöiden määrä spermassa on laskenut puolella vajaassa neljässäkymmenessä vuodessa, uutisoi Medscape. Laskennassa huomioitiin yli 180 länsimaista tilastoa kuluneilta vuosilta.

Tutkijat ovat povanneet sperman tiheyden ja sen myötä hedelmällisyyden laskua siitä asti, kun sitä alettiin ensimmäisen kerran tutkia lähes kolmekymmentä vuotta sitten. Hälyttävää kuitenkin on, että lasku on jatkunut tasaisena, eikä osoita hidastumista.

Tuoreen Oxford Academicissa julkaistun meta-analyysin mukaan sperman siittiöpitoisuudet ovat laskeneet huomattavasti vuosien 1973 ja 2011 välillä pohjois-amerikkalaisilla, eurooppalaisilla, australialaisilla ja uusi-seelantilaisilla miehillä.

Sperman siittiöpitoisuuden vuosittainen lasku oli keskimäärin 1,6 prosenttia, mikä tekee yli 50 prosentin heikkenemisen koko lähes neljänkymmenen vuoden ajanjaksolla. Tämä tarkoittaa, että yli puolella miehistä hedelmällisyys on selkeästi alentunut tai he ovat kokonaan steriilejä.

- Suurella osalla sperman tiheys on alle 40 miljoonaa siittiöitä millilitraa kohden, joka tarkoittaa, että on normaalin raja-arvon alapuolella, tutkijat kirjoittavat.

Taustalla ympäristösyyt?

Siittiöpitoisuuksien lasku vaikuttaa luonnollisesti hedelmällisyyteen ja lisääntymiseen. Tutkimuksessa havaittu lasku on yhdenmukaista raportoitujen lisääntymisterveyden ongelmien, kuten esimerkiksi kehityshäiriöiden, kivessyöpien, piilokiveksien sekä testosteronipitoisuuksien laskun kanssa.

Vaikka tutkimusta ei ole suunniteltu selvittämään havaitun laskun syitä, tutkijat arvioivat, että siittiöiden määrään vaikuttaa todennäköisesti useat eri ympäristö- ja elämäntapatekijät niin sikiövaiheessa kuin aikuisiälläkin. Erityisesti hormonaalisten häiriöiden takana saattaa olla nykypäivän ihmisten jatkuva altistuminen kemikaaleille ja esimerkiksi torjunta-aineille. Myös äitien tupakointi vaikuttaa negatiivisesti sikiön hormonitoimintaan.

Meta-analyysissä huomioitiin 185 tutkimusta ympäri maailmaa viimeisen 38 vuoden ajalta. Tutkittavia oli kaiken kaikkiaan 42 935 miestä viidestäkymmenestä ei maasta. Tutkimuksesta pois jäivät muut kuin englannin kieliset tutkimukset.

Lähteet:

Sperm Concentrations Have Fallen 50% in Western World

Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis

Julkaistu: 27.7.2017