Terve.fi

Meditaatio auttaisi monia verenpaineen hallinnassa

Meditaatio auttaisi monia verenpaineen hallinnassa
Meditaatioharjoitukset voivat tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa kohonneen verenpaineen alentamisessa. Lue lisää.
Julkaistu: 16.3.2017

Meditaatioharjoitukset voivat tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa kohonneen verenpaineen alentamisessa. Yhdessä elämäntapamuutosten kanssa meditaatio voisikin auttaa monia verenpaineongelmaisia.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 19 satunnaistetun verenpainetutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä yli 1 600 potilaan tiedoista. Osana tutkimuksia potilaat oli satunnaistettu joko meditaatio- tai verrokkiryhmiin.

Aineistojen yhteisanalyysin perusteella meditoiminen johdonmukaisesti laski potilaiden systolista ja diastolista verenpainetta. Tämä havaittiin sekä tavallisissa verenpainemittauksissa että vuorokausimittauksissa, jotka kuvastavat tavallisia mittauksia paremmin verenpainetasoja. Transsendenttista meditaatiota käyttäneissä tutkimuksissa havainnot olivat tosin epävarmempia.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät meditaatiota hyvänä lisäapuna verenpainepotilaille ja varsinkin potilaille, joiden verenpaine ei vielä ole kovin korkea. Lääkehoito on silti edelleen tehokkain vaihtoehto suurimmalle osalle potilaista.

Meditoinnin on aiemmissa tutkimuksissa havaittu pienentävän myös joidenkin sydänoireiden vaaraa sekä stressin aiheuttamia vaivoja. Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Kommentoi »